Co to jest pryszczyca, jakie są jej objawy i skutki choroby dla stada?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Co to jest pryszczyca, jakie są jej objawy i skutki choroby dla stada?

08.04.2023autor: Aneta Lewandowska

Pryszczyca (FMD) to choroba bydła, małych przeżuwaczy i świń. Jest wysoce zaraźliwa i ma poważne skutki ekonomiczne dla gospodarstwa i handlu. Jak jej zapobiegać i jakie są objawy choroby?

Z artykułu dowiesz się

  • Co to jest pryszczyca?
  • Objawy kliniczne pryszczycy
  • Jak diagnozuje się pryszczycę?
  • Jak przenosi się pryszczyca?
  • Jak zapobiegać zakażeniom pryszczycy?
  • Zalecenia FAO: jak ochronić zwierzęta przez pryszczycą?
  • Pryszczyca na Bliskim Wchodzie i zachodniej Eurazji

Pryszczyca (FMD – ang. foot and mouth disease) to jedna z najbardziej zaraźliwych chorób zwierzęcych i mimo, że nie powoduje poważnych szkód w zdrowiu ludzi, skutki ekonomiczne pojawienia się choroby są groźne dla gospodarstw hodowlanych. Straty powodowane przez pryszczycę obejmują spadki produkcji mleka i przyrostów masy ciała, zaburzenia rozrodu i śmiertelność młodych zwierząt. Z drugiej strony wysokie są koszty zwalczania i kontroli oraz ograniczeń handlowych. Dlatego kluczowe jest monitorowanie choroby i zapobieganie jej.

Co to jest pryszczyca?

Pryszczyca (FMD) jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową bydła, owiec, kóz, świń i innych zwierząt parzystokopytnych. Pryszczyca nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, ale poważnie wpływa na bezpieczeństwo żywnościowe, źródła utrzymania oraz rynki krajowe i międzynarodowe.

Istnieje siedem serotypów wirusa pryszczycy (A, O, C, SAT1, SAT2, SAT3 i Asia1). Można uzyskać odporność po przejściu infekcji lub dzięki szczepieniu, ale jest ona specyficzna dla serotypu i nie zapewnia ochrony przed innymi serotypami.

r e k l a m a

Objawy kliniczne pryszczycy

Objawy kliniczne pryszczycy u zarażonych zwierząt to m.in.:

  • Gorączka;
  • pęcherze/owrzodzenia na dystalnych częściach kończyn (w szparze międzyracicowej i na koronkach racic), w jamie ustnej, nosie, pysku i sutkach;
  • spadek nastroju;
  • utrata apetytu;
  • utrata masy ciała;
  • kulawizna;
  • spadek laktacji.

Zakażenie subkliniczne pojawia się głównie u małych przeżuwaczy. U młodszych zwierząt obserwuje się zwiększoną śmiertelność z powodu nagłej niewydolności serca.

Jak diagnozuje się pryszczycę?

Chorobę diagnozuje się przez badania laboratoryjne. Diagnostyka laboratoryjna jest również wymagana do określenia serotypu, który wywołał zakażenie. Próbki do oceny laboratoryjnej obejmują: płyn pęcherzykowy lub nabłonek, krew lub surowicę.

Jak przenosi się pryszczyca?

Transmisja choroby odbywa się drogą oddechową lub pokarmową. Zarażone zwierzęta wydalają wirusa we wszystkich wydzielinach i wydalinach (ślinie, mleku, moczu, kale). 

Pryszczyca zwykle rozprzestrzenia się przez przemieszczanie zwierząt, ale może być również przenoszona przez zanieczyszczoną odzież, obuwie, sprzęt i pojazdy. Wirus może przetrwać w środowisku i produktach pochodzenia zwierzęcego.

Jak zapobiegać zakażeniom pryszczycy?

Przede wszystkim zakażeniom można przeciwdziałać dzięki szczepionkom specyficznym dla krążących szczepów. Pryszczyca jest wysoce zaraźliwa, dlatego potrzebne są dodatkowe środki, w tym ścisły nadzór i kontrola przemieszczania się zwierząt oraz bioasekuracja.

Zalecenia FAO: jak ochronić zwierzęta przez pryszczycą?

  • Ocena drogi, którą pryszczyca mogła w przeszłości dostać się do kraju i zaplanowanie interwencji oraz przygotowanie szczepionki chroniącej przed serotypem SAT2;
  • Intensywne kontrole na granicach międzynarodowych i administracyjnych;
  • Stworzenie planu awaryjnego w przypadku wybuchu pryszczycy;
  • Kampanie uświadamiające dla rolników rolnicy o zwiększonym zagrożeniu pryszczycą i środkach, które mogą podjąć w celu ochrony swojego inwentarza;
  • Wzmocnienie środków bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwach rolnych i w handlu żywym inwentarzem:
    • chore zwierzęta powinny zostać zbadane przez lekarza weterynarii i oddzielone od innych zwierząt gospodarskich. Nigdy nie należy ich przemieszczać na duże odległości ani sprzedawać;
    • przemieszczanie i mieszanie zwierząt powinno być ograniczone do minimum;
    • należy unikać wprowadzania żywego inwentarza z nieznanych źródeł. Każde nowe stado powinno zostać sprawdzone przed wprowadzeniem, aby upewnić się, że wygląda na zdrowe i należy przestrzegać 7-14-dniowego okresu kwarantanny przed dopuszczeniem do kontaktu z resztą stada (okres inkubacji pryszczycy).
  • Podczas pracy ze zwierzętami należy nosić czyste obuwie i odzież, a odwiedzający niepowinni mieć kontaktu ze zwierzętami.
  • Należy unikać mieszania różnych przesyłek podczas transportu i na targach. Targi handlowe powinny być dokładnie czyszczone i opróżniane między sprzedażami (dni odpoczynku).
  • Należy rozważyć zatrzymanie inwentarza żywego, zwłaszcza jeśli istnieje podejrzenie pryszczycy.
  • Informowanie rolników i lekarzy weterynarii o konieczności niezwłocznego zgłoszenia służbom weterynaryjnym podejrzanych objawów klinicznych;
  • Wdrożenie systemu monitorowania i wczesnego ostrzegania w oparciu o doniesienia o zwiększonej śmiertelności (zwłaszcza młodych osobników), obserwacje w rzeźniach lub panicznej wyprzedaży, z wykorzystaniem informacji od rolników, handlowców, inspektorów i odpowiednich portali społecznościowych.

Pryszczyca na Bliskim Wchodzie i zachodniej Eurazji

Pod koniec ubiegłego roku w Iraku wykryto nieoczekiwany wzrost liczby ognisk pryszczycy. W próbkach wykryto wirus serotypu SAT2, najbliżej spokrewniony ze szczepami SAT2 z Etiopii. Droga wniknięcia wirusa do Iraku pozostaje przedmiotem badań. Do 3 lutego zgłoszono dziewięć ognisk choroby u bydła, bawołów i owiec.

Od grudnia 2021 r. Jordania walczy z pryszczycą wywołaną serotypem O, ale od 5 lutego 2023r. wykryto tam serotyp SAT2, który zazwyczaj pojawia się w krajach Afryki.

al na podst. Główny Inspektorat Weterynarii
fot. Tunisia Ministry of Agriculture

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mleczne

Przyczyny kwasicy żwacza to nie tylko żywienie, ale brak dobrostanu

Podostra kwasica żwacza (SARA) może stanowić duży problem nie tylko w stadach, gdzie zwierzęta są nieprawidłowo żywione, ale również tam, gdzie nie zapewnimy im dobrostanu! Jakie są przyczyny kwasicy i jak jej zapobiegać?

czytaj więcej
Zdrowie świń

Różyca u świń: co wywołuje chorobę? Zapobieganie i leczenie

Skąd w stadzie świń pojawia się różyca i czym grozi? O możliwościach zapobiegania i leczenia rozmawialiśmy ze specjalistą chorób świń, lekarzem weterynarii Tomaszem Kruppą.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Choroby wymienia kosztują: Ile tracisz na wysokiej liczbie komórek somatycznych?

Podczas Forum Mleko 2023 dr Sebastian Smulski z UP w Poznaniu mówił o zdrowiu bydła mlecznego w kontekście ponoszonych przez hodowców kosztów. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)