Zanim ruszysz do karnawałowego tańca, zjedz
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zanim ruszysz do karnawałowego tańca, zjedz

28.12.2019

Okres karnawału kojarzy się głównie z balami maskowymi, tańcem i szampańską zabawą. Jest to także czas spotkań z najbliższymi, których warto uraczyć przepysznym jedzeniem podczas wspólnego świętowania. Oto 3 sprawdzone przepisy karnawałowe.

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami z mozzarellą

Składniki:

  • 4 połówki filetu z kurczaka,
  • 400 g pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • papryka,
  • curry,
  • 1 kulka mozzarelli (albo 20 dag twardej mozzarelli na wagę),
  • 2 jaja,
  • mąka,
  • olej

Wykonanie:

Filety rozkroić na pół. Nie rozcinać, by można je było rozłożyć. Mięso rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, curry, papryką i odstawić. Pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Ostudzić, a następnie dodać startą na tarce mozzarel­lę.

r e k l a m a
Pieczarki z serem nakładać do przygotowanych filetów, obtoczyć je najpierw w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu około 8 minut na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i czynność powtórzyć, smażąc z drugiej strony. Po przestudzeniu można pokroić mięso w plasterki.

Przepis na sałatkę z tortellini z mięsem

Składniki:

  • 300 g tortellini z mięsem,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 250 g pomidorów koktajlowych,
  • sól, pieprz,
  • listki rukoli

Wykonanie: Tortellini ugotować według przepisu, odcedzić i wystudzić. Pomidory koktajlowe pokroić na pół, a jeśli są duże – na 3–4 części. Suszone pomidory pokroić w paski.

W salaterce układać tortellini, suszone pomidory, liście rukoli, świeże pomidory, polać wszystko olejem z suszonych pomidorów i czynność powtórzyć aż do wykończenia składników.


Przepis na koktajl mango z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny z kandyzowanymi wiśniami

Składniki:

  • 3 dojrzałe mango,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kandyzowane zielone wiśnie.

Wykonanie: Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Dodać sok z cytryny i mleko kokosowe. Zblendować na jednolitą masę.

Przelać do naczyń, schłodzić, przed podaniem ułożyć kandyzowane wiśnie.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ciekawe przepis na świąteczne potrawy: karp pieczony w miodzie i migdałach

Prezentujemy ciekawy przepis na karpia, pieczonego w miodzie i migdałach! Jest to wersja mniej tradycyjna, ale bardzo dobrze sprawdzająca się na wigilijnym stole. Szczególnie polecana dla osób nieprzepadających na co dzień za karpiem. Przekonajcie się sami jak smaczny może być karp!

czytaj więcej

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: korzenna kaczka pieczona z jabłkami, pomarańczami i goździkami

Święta już tuż tuż, a Tobie brakuj pomysłu co podać na świąteczny stół? Pieczona kaczka to idealna opcja na wykwintny obiad pierwszego bądź drugiego dnia świąt! Dodatek przyprawy korzennej i pomarańczy sprawi, że cały dom będzie pięknie pachnieć podczas pieczenia. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem

Czas na świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu, czyli drożdżową gwiazdę z makiem! Najlepsze ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć w te święta. Świetnie wygląda i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)