Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem

21.12.2019autor:

Czas na świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu, czyli drożdżową gwiazdę z makiem! Najlepsze ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć w te święta. Świetnie wygląda i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!

Składniki na drożdżową gwiazdę z makiem

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 kostki (50g) świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 180 ml mleka
  • ok. 400 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Składniki na lukier

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
r e k l a m a

Jak wykonać gwiazdę z makiem?

Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać drożdże i je rozpuścić, dosypać łyżkę cukru. W mące zrobić dołek, wlać drożdże z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, resztę cukru i zagniatać ciasto ok. 15 minut, aż będzie elastyczne. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ciasto i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulę, podzielić ją na 2 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pierwszy blat położyć na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować masą makową, zostawiając ok. 1 cm od brzegu, przyłożyć drugi blat i delikatnie posklejać brzegi. Dla ułatwienia na środku można postawić szklankę.

Ciasto ponacinać na początek na 4 równe części, następnie na 8 i na końcu na 16, nie docinając do środka (środek zostawiamy bez docinania). Kawałki okręcać dwukrotnie. Jeden kawałek okręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25–30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać konsystencję lukru).


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na gulasz karelski

Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?

czytaj więcej

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

czytaj więcej

Zanim ruszysz do karnawałowego tańca, zjedz

Okres karnawału kojarzy się głównie z balami maskowymi, tańcem i szampańską zabawą. Jest to także czas spotkań z najbliższymi, których warto uraczyć przepysznym jedzeniem podczas wspólnego świętowania. Oto 3 sprawdzone przepisy karnawałowe.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)