Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: korzenna kaczka pieczona z jabłkami, pomarańczami i goździkami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: korzenna kaczka pieczona z jabłkami, pomarańczami i goździkami

21.12.2019autor:

Święta już tuż tuż, a Tobie brakuj pomysłu co podać na świąteczny stół? Pieczona kaczka to idealna opcja na wykwintny obiad pierwszego bądź drugiego dnia świąt! Dodatek przyprawy korzennej i pomarańczy sprawi, że cały dom będzie pięknie pachnieć podczas pieczenia. Przekonaj się sam!

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego dania

  • 1 wypatroszona kaczka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 4 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 kostki masła
  • ok. 10 goździków

Składniki na sos korzenno-śliwkowy

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 obrane z błonek pomarańcze

Jak wykonać danie?

Kaczkę natrzeć solą oraz przyprawą korzenną. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i oprószyć kaczkę. Jabłka obrać, odkroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Pomarańcze obrać i oczyścić z błonek. Kaczkę wypełnić jabłkami, pomarańczami oraz goździkami (można zaszyć lub skrzyżować nogi kaczki). Masło roztopić i polać nim kaczkę. Piec ok. 1,5 godziny w 180°C (1 godzinę pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, później –  30 minut bez przykrycia). Powidła przełożyć do garnka, dodać wino oraz przyprawę korzenną i zagotować. Upieczoną kaczkę podać z sosem oraz pomarańczami.

r e k l a m a

Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zanim ruszysz do karnawałowego tańca, zjedz

Okres karnawału kojarzy się głównie z balami maskowymi, tańcem i szampańską zabawą. Jest to także czas spotkań z najbliższymi, których warto uraczyć przepysznym jedzeniem podczas wspólnego świętowania. Oto 3 sprawdzone przepisy karnawałowe.

czytaj więcej

Ciekawe przepis na świąteczne potrawy: karp pieczony w miodzie i migdałach

Prezentujemy ciekawy przepis na karpia, pieczonego w miodzie i migdałach! Jest to wersja mniej tradycyjna, ale bardzo dobrze sprawdzająca się na wigilijnym stole. Szczególnie polecana dla osób nieprzepadających na co dzień za karpiem. Przekonajcie się sami jak smaczny może być karp!

czytaj więcej

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem

Czas na świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu, czyli drożdżową gwiazdę z makiem! Najlepsze ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć w te święta. Świetnie wygląda i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)