Trzy mleczne przepisy, które pokocha Twoja rodzina
O dobroczynnych właściwościach spożywania mleka i o tym, dlaczego warto sięgać po nie przygotowując posiłki, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Na bazie mleka można przygotować niezliczoną ilość potraw, od pysznych deserów po zupy i ciasta. Co powiesz na dwa rodzaje mlecznych bułeczek i zupę z kurczakiem?
Mleczne bułeczki na zaczynie tangzhong
Składniki na zaczyn tangzhong:
- 30 g mąki, 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe składniki:
- 450 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 jajko do posmarowania,
- cukier puder.
Wykonanie: Pół szklanki mleka podgrzać do temperatury 70°C, wsypać 30 g mąki i wymieszać. Powinna powstać gęsta masa przypominająca budyń. Odstawić do ostudzenia na około 30 minut.
W tym czasie przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Zaparzoną mlekiem mąkę, zaczyn z drożdżami, utarte jajka przełożyć do miski, dodać sól, miękkie masło, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Z ciasta robić kulki i układać w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie posmarować ubitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Najważniejsze tematy