Babcia Emilki z Rolnicy Podlasie zdradza przepis na pyszne pyzy [FILM]
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Babcia Emilki z Rolnicy Podlasie zdradza przepis na pyszne pyzy [FILM]

18.09.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Rolniczka Emilia Korolczuk z Rancza Laszki znana z Serialu „Rolnicy. Podlasie” po raz kolejny za swoim kanale na YouTubie zaprezentowała pyszny rodzinny przepis. Tym razem wraz z Mamą i Babcią Helą pokazały jak zrobić pyszne pyzy. Jakich składników potrzebujemy?

Przepis na pyzy jest znany w rodzinie od lat. Babcia Hela nauczyła się go jeszcze od swojej mamy. A teraz kobieta swoja wiedzę przekazuje córce i wnuczce oarz fanim Rancza Laszki. Zatem podobnie jak podczas wspólnego smażenia pączków z okazji Tłustego Czwartku, także i tym razem w we wspólnym gotowaniu brały udział trzy pokolenia kobiet: Babcia Helenka, Mama Jola i Emilka.

Sposób przygotowania wspomnianych pączków można podejrzeć pod linkiem: Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki oraz na filmie dostępnym pod linkiem: Pączki Babci Heli 

r e k l a m a

Składniki

Ciasto ziemniaczane:

  • Ugotowane i surowe (tych trochę mniej) ziemianki
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna

Farsz:

  • Mięso mielone   
  • Cebula
  • Przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Zasmażka:

  • Pokrojony boczek
  • Pokrojona cebula
  • Skwarki

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane ziemniaki zmielić za pomocą maszynki, ale pamiętajmy, że muszą być zimne, aby można było je łatwiej zmielić.
  2. Z kolei surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce, a potem odcedzić przez pieluchę i dodać je zmielonych ziemniaków gotowanych. Całość mieszamy, po czym dodajemy także mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej.
  3. Aby przygotować farsz: do przemielonych przez maszynkę cebuli i boczku, dodajemy odrobinę surowych i gotowanych ziemniaków oraz dwóch rozrobionych jajek. Następnie przyprawiamy  solą, pieprzem i majerankiem. Ewentualnie także mieszanką warzywna przypraw. Całość wymieszać. Można dodać także trochę tartej bułki, ale nie ma takiej konieczności. Dzięki ziemniakom, farsz się scala i staje się bardziej miękki. Mieszać do czasu, aż mięso nie będzie się przyklejać do dłoni.\
  4. Gotowe pyzy, czyli bułeczki wypełnione farszem, włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 10 minut.

 


Gotowe pyzy, które zostaną do „następnego” dnia – warto odgrzewać poprzez pokrojenie ich w plastry i podsmażenie na patelni. Możliwe, że w tej formie dla niektórych będą smaczniejsze niż na świeżo.

Wspólne gotowanie to także okazja do rozmowy

W trakcie wspólnego pichcenia kobiety poruszały także takie tematy jak:

  • dieta ludzi pracujących na wsi
  • długość życia ludzi na wsi
  • czym uzyskać korchmal

Rodzinne gotowanie jest cudowne!  Najlepszy sposób na spędzenie tego czasu razem.

Życzymy smacznego!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: screen YT Ranczo Laszki

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rolnik szuka żony 2021: Kogo wybierze Kamila, a kogo Stanisław?

Już w niedzielę wieczorem miłośnicy „Rolnik szuka żony” będą mogli zobaczyć jacy kandydaci znajdą się w gospodarstwach rolników i rolniczek. Największym zainteresowaniem cieszą się wybory i perypetie Kamili, rolniczki z Mazowsza oraz Stanisława, rolnika z Wielkopolski.

czytaj więcej

Trzy mleczne przepisy, które pokocha Twoja rodzina

O dobroczynnych właściwościach spożywania mleka i o tym, dlaczego warto sięgać po nie przygotowując posiłki, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Na bazie mleka można przygotować niezliczoną ilość potraw, od pysznych deserów po zupy i ciasta. Co powiesz na dwa rodzaje mlecznych bułeczek i zupę z kurczakiem?

czytaj więcej

Rolnicy Podlasie: Gospodarstwo Andrzeja i Gienka czekają zmiany. Jakie?

W zwiastunie najowszego odcinka serialu "Rolnicy. Podlasie" dowiadujemy się, że w gospodarstwie Genka i Andrzeja z Plutycz zajdą pewne zmiany. Jakie? Czy zjawisko to się utrwali?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)