Przepis na na gofry gryczane ze śliwką
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na na gofry gryczane ze śliwką

17.10.2021autor: . .

Gofry z mąki gryczanej to zdrowsza, mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Dodatkowo idealnie sprawdzą się dla osób nie tolerujących glutenu, ponieważ mąka gryczana naturalnie go nie zawiera. To co umieścimy na gofrach zależy tylko od naszego nastroju, my jednak proponujemy skorzystać z sezonowych, pełnych witamin śliwek, którymi możemy cieszyć się jedynie sezonowo.

Składniki potrzebne na gofry gryczane ze śliwką

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 160 g mąki gryczanej,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego.

Dodatki:

  • 10 śliwek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu.
r e k l a m a

Jak zrobić bezglutenowe gofry gryczane?

Jajko ubić z cukrem, dodać mleko, olej oraz resztę składników na ciasto i wymieszać mikserem. Masa powinna być gęsta. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.

Śliwki wypestkować i pokroić je na małe plasterki. Na gofrach układać plasterki śliwek, posypać posiekanymi orzechami i polać miodem.

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 44. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Trzy mleczne przepisy, które pokocha Twoja rodzina

O dobroczynnych właściwościach spożywania mleka i o tym, dlaczego warto sięgać po nie przygotowując posiłki, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Na bazie mleka można przygotować niezliczoną ilość potraw, od pysznych deserów po zupy i ciasta. Co powiesz na dwa rodzaje mlecznych bułeczek i zupę z kurczakiem?

czytaj więcej

Przepis na długie przechowywanie jabłek przez zimę

Podczas tegorocznego Dnia Otwartego Sadu Doświadczalnego SGGW w Wilanowie firma Innvigo zaprezentowała szereg nowości oraz dobrze znane preparaty w ochronie upraw sadowniczych. Obejrzyj film pod artykułem!

czytaj więcej

Przepis na deser z pieczoną dynią

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie,w naszym okolicznym warzywniaku coraz częściej spotkać możemy jej symbol - dynię. Jak wykorzystać tę skarbnicę minerałów i witamin w swojej kuchni? Może w postaci deseru?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)