RabarbarLove – przepis na placek z rabarbarem i budyniem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

RabarbarLove – przepis na placek z rabarbarem i budyniem

30.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Zapraszamy do wypróbowania pysznego placka z rabarbarem i budyniem. Sezon na rabarbar w pełni, zatem korzystajmy ze smaku lata i dzieciństwa.

Składniki na kruche ciasto

  • 4 żółtka,
  • 1 kostka masła, 
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Składniki na masę budyniową

  • 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru;
  • dodatkowo: 1/2 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru.
 

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną zamrozić, drugą rozłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.

r e k l a m a
Nakłuć widelcem i schować do lodówki na pół godziny. W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać cukrem, wymieszać, odstawić.

Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru, rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec około 40 minut w temperaturze 180°C (wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego!

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na roladki pieczone ze szparagami

Sezon na jedne z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw trwa w pełni. Śpieszmy się, bo nie trawa on długo.  Najsmaczniejsze są te świeże, krótko po zebraniu. Szparagi były już zjadane przez starożytnych Greków, Rzymian i Egipcjan i odgrywały ważną rolę w symbolice. Zatem zajadajmy się nimi!

czytaj więcej

RabarbarLove – przepis na kisiel z rabarbarem

Rabarbar należy do roślin rdestowatych. Jego właściwości są znane od pokoleń. Jest źródłem wielu składników odżywczych. Charakterystycznego smaku rabarbaru nie da się pomylić i zapomnieć. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Zapraszamy do wypróbowania domowego kisielu z rabarbaru! Sezon na RabarbarLove trwa! 

czytaj więcej

Przepis na tort maślany

Ten pyszny wypiek przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości  - śmietankowy tort maślany obsypany wiórkami i płatkami migdałowymi. Jest lekki i nie wymaga do przygotowania wielu składników. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)