r e k l a m a
Partnerzy portalu
RabarbarLove – przepis na placek z rabarbarem i budyniem
30.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Zapraszamy do wypróbowania pysznego placka z rabarbarem i budyniem. Sezon na rabarbar w pełni, zatem korzystajmy ze smaku lata i dzieciństwa.
Składniki na kruche ciasto
- 4 żółtka,
- 1 kostka masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie).
Składniki na masę budyniową
- 2 opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego bez cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru;
- dodatkowo: 1/2 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru.
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną zamrozić, drugą rozłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
r e k l a m a
Ugotować budyń z 4 łyżkami cukru, rozrabiając wcześniej proszek w małej ilości mleka. Budyń wyłożyć na ciasto równomiernie, ułożyć rabarbar (jeśli puścił sok, można go lekko odcisnąć). Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C (wcześniej nagrzać piekarnik). Upieczony placek ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a