Przepis na tort maślany
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na tort maślany

16.05.2020

Ten pyszny wypiek przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości  - śmietankowy tort maślany obsypany wiórkami i płatkami migdałowymi. Jest lekki i nie wymaga do przygotowania wielu składników. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na tort maślany

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na masę:

  • 1 i 1/2 kostki masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g płatków migdałowych.

Jak przygotować tort?

Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 170°C.

r e k l a m a
Ugotować budyń z półtorej szklanki mleka, dodając do niego 5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć część masy, przykryć kolejnym blatem, postąpić podobnie, nakryć trzecim i wyłożyć resztę kremu. Posmarować również boki tortu, obsypać je wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kalendarz biodynamiczny na czerwiec 2020

W dni kwiatu wysiewamy nasiona kwiatów dwuletnich, np. orlików, stokrotek, dzwonków ogrodowych, a także bylin. W pojemnikach i donicach kończą swój festiwal bratki i inne wiosenne kwiaty, które należy wymienić na petunie, pelargonie i inne.

czytaj więcej

RabarbarLove – przepis na placek z rabarbarem i budyniem

Zapraszamy do wypróbowania pysznego placka z rabarbarem i budyniem. Sezon na rabarbar w pełni, zatem korzystajmy ze smaku lata i dzieciństwa.

czytaj więcej

RabarbarLove – przepis na kisiel z rabarbarem

Rabarbar należy do roślin rdestowatych. Jego właściwości są znane od pokoleń. Jest źródłem wielu składników odżywczych. Charakterystycznego smaku rabarbaru nie da się pomylić i zapomnieć. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Zapraszamy do wypróbowania domowego kisielu z rabarbaru! Sezon na RabarbarLove trwa! 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)