r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na tort maślany
16.05.2020
Ten pyszny wypiek przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości - śmietankowy tort maślany obsypany wiórkami i płatkami migdałowymi. Jest lekki i nie wymaga do przygotowania wielu składników. Jak go zrobić?
Składniki potrzebne na tort maślany
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
3/4 szklanki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na masę:
- 1 i 1/2 kostki masła,
- 5 łyżek cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g płatków migdałowych.
Jak przygotować tort?
Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 170°C.
r e k l a m a
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a