r e k l a m a
Partnerzy portalu
RabarbarLove – przepis na deskę serów z chutney z rabarbarem
31.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym przepisem na pyszne danie na bazie rabarbaru. Zapomnijmy się na chwilę i oddajmy przyjemności.
Składniki
- 800 g rabarbaru,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g suszonej żurawiny,
- 150 g cukru,
- kawałek korzenia imbiru,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 8 goździków,
- 1 krowi ser pleśniowy,
- 1 kozi ser pleśniowy,
- 150 g sera żółtego długodojrzewającego,
- kilka plasterków sera smakowego,
- po kilka sztuk suszonych fig, moreli, żurawiny,
- świeże listki rozmarynu,
- kilka czerwonych winogron i borówek amerykańskich.
r e k l a m a
Wykonanie
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Dodać obrane i pokrojone jabłko. Podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Do rabarbaru dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, zmielone goździki i kminek. Dodać ocet oraz cukier i gotować na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę, aby chutney trochę odparował. Można wszystko zmiksować blenderem i dodać żurawinę. Blendowanie można pominąć. Gdy wszystko się podgotuje i odparuje, nakładać chutney do słoików i zapasteryzować. Do serów podawać schłodzony.
Życzymy smacznego!
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a