RabarbarLove – przepis na deskę serów z chutney z rabarbarem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

RabarbarLove – przepis na deskę serów z chutney z rabarbarem

31.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym przepisem  na pyszne danie na bazie rabarbaru. Zapomnijmy się na chwilę i oddajmy przyjemności.

Składniki

  • 800 g rabarbaru,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 150 g cukru,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 8 goździków,
  • 1 krowi ser pleśniowy,
  • 1 kozi ser pleśniowy,
  • 150 g sera żółtego długodojrzewającego,
  • kilka plasterków sera smakowego,
  • po kilka sztuk suszonych fig, moreli, żurawiny,
  • świeże listki rozmarynu,
  • kilka czerwonych winogron i borówek amerykańskich.
r e k l a m a

Wykonanie

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Dodać obrane i pokrojone jabłko. Podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Do rabarbaru dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, zmielone goździki i kminek. Dodać ocet oraz cukier i gotować na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.

Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę, aby chutney trochę odparował. Można wszystko zmiksować blenderem i dodać żurawinę. Blendowanie można pominąć.

Gdy wszystko się podgotuje i odparuje, nakładać chutney do słoików i zapasteryzować. Do serów podawać schłodzony.


Życzymy smacznego!


autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czerwcowy warzywnik – co można jeszcze posiać i posadzić?

Czerwiec to nie tylko czas wzrostu i rozwoju roślin posadzonych we wcześniejszych miesiącach. To także czas siewu i sadzenia kolejnych warzyw.  

czytaj więcej

Oparzenia słoneczne – jakie domowe sposoby zastosować?

Na lato czekamy z utęsknieniem. Choć maj należał do wyjątkowo zimnych, to spodziewać się trzeba też upalnych dni w tym roku. Zdarzą się na pewno. A jeśli tak, to niemal pewne jest, że część z nas doświadczy poparzenia słonecznego.

czytaj więcej

Bard, który chroni kresowe pieśni do zapomnienia

W głowie ma pieśni, których dziś nikt już nie śpiewa. Przywołuje w nich historie miejsc, których nie ma dziś już na mapach. Jego bruliony pełne są nut i tekstów usłyszanych od ostatnich przedstawicieli nieistniejących społeczności. Ryszard Głogowski jest współczesnym Kolbergiem. Opowiedział nam o swojej pasji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)