Przepis na zupę śledziową na zimno
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na zupę śledziową na zimno

14.03.2020

To danie dla wszystkich amatorów zup rybnych. Bazą tradycyjnej zupy śledziowej na zimno jest gęsta śmietana, kefir oraz śledź z cebulką. Jak krok po kroku przygotować zupę śledziową?

Składniki na zupę śledziową na zimno

  • 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
  • 1/2 l wody,
  • 200 g gęstego kefiru,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • cebula,
  • 3–4 ziemniaki,
  • sól do smaku.

Jak przygotować zupę śledziową

Śledzie umyć, zalać na kilka godzin wodą. Pokroić na małe kawałki. Przyprawy zalać pół litra wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przestudzić i przecedzić.

r e k l a m a
Cebulę pokroić w pióra. Wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupę odstawić na co najmniej godzinę. Podawać posypaną zieleniną z gorącymi ziemniakami – najlepiej na osobnym talerzu.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kluski z kaszy gryczanej

W czasie kwarantanny, zamiast spieszyć do sklepu po gotowe produkty, możesz przyrządzić kluski samemu - jest to dużo prostsze niż myślisz. Kluseczki z kaszy gryczanej to świetna alternatywa dla klasycznych klusek lanych bądź kupnych klusek mrożonych. Czego potrzebujesz, aby je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

Przepis na regionalne bułeczki drożdżowe z pieca czarownic pochodzi z Wielkopolski. Co będzie potrzebne do przygotowania chrupiących bułeczek? Wystarczą mąka, świeże drożdże jajka i przyprawy. Gwarantujemy - nie trzeba być czarownicą, żeby wypiek się udał. Do tego wystarczy piekarnik rozgrzany do 190°C.

czytaj więcej

Przepis na śledzika w cieście

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)