Przepis na bułeczki drożdżowe z pieca czarownic
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

15.03.2020

Przepis na regionalne bułeczki drożdżowe z pieca czarownic pochodzi z Wielkopolski. Co będzie potrzebne do przygotowania chrupiących bułeczek? Wystarczą mąka, świeże drożdże jajka i przyprawy. Gwarantujemy - nie trzeba być czarownicą, żeby wypiek się udał. Do tego wystarczy piekarnik rozgrzany do 190°C.

Składniki potrzebne na bułki

  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 1/2 l mleka,
  • około 10 dag drożdży,
  • około 1 kg mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • kilka łyżeczek maku lub sezamu.

Jak przygotować bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z rozbitymi jajkami, szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i trochę cukru.

r e k l a m a
Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, po czym formować bułeczki. W każdej zrobić pośrodku zagłębienie i wyłożyć na blachę wysypaną mąką.

Wierzch bułki wysmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać makiem lub sezamem. Gdy trochę wyrosną, włożyć do rozgrzanego na 190–200°C piekarnika i piec około 15–20 minut na złoty kolor.


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kluski z kaszy gryczanej

W czasie kwarantanny, zamiast spieszyć do sklepu po gotowe produkty, możesz przyrządzić kluski samemu - jest to dużo prostsze niż myślisz. Kluseczki z kaszy gryczanej to świetna alternatywa dla klasycznych klusek lanych bądź kupnych klusek mrożonych. Czego potrzebujesz, aby je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na rieskę – fiński chlebek

Rieska to tradycyjny fiński chleb, do przygotowania którego potrzebujesz jedynie 3 składników - mleka, soli i mąki jęczmiennej. Wypieka się go błyskawicznie, dzięki czemu można podać rieskę na chwilę rodzinnym śniadaniem w sobotni lub niedzielny poranek. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Przepis na chlebek bezglutenowy

Niektórzy muszą spożywać pieczywo bezglutenowe ze względów zdrowotnych. Ale można go również spróbować ze względu na smak. Zwłaszcza, że upieczenie domowego chleba bezglutenowego nie jest trudne. A przy tym taki chlebek bezglutenowy będzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu. Jak upiec domowy chleb bezglutenowy? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)