Przepis na śledzika w cieście
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na śledzika w cieście

13.03.2020

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na śledzika w cieście

  • 4 filety śledzi (matiasy),
  • 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
  • 1 czerwona cebula lub szalotka,
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 jajko.

Jak przygotować danie?

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami.

r e k l a m a
Na rozwiniętym cieście rozłożyć masę, po czym zwinąć je w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.

Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować ciastka jajkiem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 


 
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na warstwową sałatkę z ryżem

Oto coś dla wielbicieli bardziej sytych sałatek, od tych składających się głownie z liści sałaty i lekkiego dressingu - warstwowa sałatka z ryżem, jajkiem i ogórkiem konserwowym - idealna propozycja na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy. Jak ją zrobić?

czytaj więcej

Przepis na kluski z kaszy gryczanej

W czasie kwarantanny, zamiast spieszyć do sklepu po gotowe produkty, możesz przyrządzić kluski samemu - jest to dużo prostsze niż myślisz. Kluseczki z kaszy gryczanej to świetna alternatywa dla klasycznych klusek lanych bądź kupnych klusek mrożonych. Czego potrzebujesz, aby je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Wielu z nas czekało na jej nadejście  z utęsknieniem. Powoli budzimy się do życia, a w sklepach już niedługo będziemy mogli spotkać pierwsze świeże warzywa. Wiosna jest idealnym momentem na wprowadzenie do diety większej ilości lekkich, warzywnych sałatek - na przykład sałatkę z rukolą, selerem naciowym oraz soczystym kurczakiem, posypanym płatkami migdałowymi. Jak ją zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)