Przepis na zupę brokułową z chipsami z jarmużu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na zupę brokułową z chipsami z jarmużu

09.11.2019autor:

Zupa brokułowa to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Świetnym dodatkiem, urozmaicającym danie są chipsy z jarmużu, które mogą się sprawdzić również w wersji samodzielnej jako alternatywa dla chipsów pełnych chemicznych dodatków. Smacznego!

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

  • 1 brokuł
  • 5 ziemniaków
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • liście jarmużu
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować zupę brokułową z chipsami z jarmużu?

Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę i pora. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i dusić. W oddzielnym garnku zagotować bulion, dodać różyczki brokułu i zagotować. Przełożyć zawartość cebuli i gotować do miękkości warzyw. Zdjąć z gotowania, utrzeć blenderem, dodać śmietanę i doprawić. Zagotować.

r e k l a m a
Listki jarmużu oddzielić od grubych łodyg, porwać na mniejsze części. Natrzeć oliwą i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zupę podawać z chipsami. 

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pomysł na obiad – pieczony karp faszerowany grzybami

Karp to ryba, która kojarzy się nam z wieczerzą wigilijną. Jednakże po karpia warto sięgać częściej niż raz w roku ponieważ jest bogatym źródłem kwasów Omega 3 oraz witamin. Poniżej prezentujemy ciekawą propozycję na pieczonego karpia faszerowanego grzybami.

czytaj więcej

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: drożdżowa gwiazda z makiem

Czas na świąteczny makowiec w nowoczesnym wydaniu, czyli drożdżową gwiazdę z makiem! Najlepsze ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć w te święta. Świetnie wygląda i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: bigos pieczony

Nasza kolejna propozycja na świąteczny stół to bigos w wersji pieczonej! Bigos to tradycyjna polska potrawa, bez której święta nie mogłyby się odbyć. Dla małej odmiany proponujemy jednak, by zamiast gotowanego bigosu podać zapiekany w piekarniku!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)