r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: bigos pieczony
15.12.2019autor:
Nasza kolejna propozycja na świąteczny stół to bigos w wersji pieczonej! Bigos to tradycyjna polska potrawa, bez której święta nie mogłyby się odbyć. Dla małej odmiany proponujemy jednak, by zamiast gotowanego bigosu podać zapiekany w piekarniku!
Składniki na bigos pieczony
- 1 główka kapusty
- 200 g kapusty kiszonej
- 500 g karkówki
- 200 g kiełbasy typu wiejskiego
- sól, pieprz
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 10 pieczarek
- 2 cebule
- olej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 4–5 suszonych śliwek
Jak wykonać bigos?
Karkówkę, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na półplasterki. Kapustę poszatkować na szatkownicy. Kapustę kiszoną wypłukać. Rozgrzać olej, dodać cebulę, karkówkę, kiełbasę, a na końcu pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę świeżą wymieszać z kiszoną, dodać podsmażone mięsa, koncentrat, przyprawy, śliwki i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia typu „gęsiarka” z przykryciem. Piec ok. 3,5 godziny w temp. 150°C, co jakiś czas mieszając.
r e k l a m a
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a