Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: bigos pieczony
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ciekawe przepisy na świąteczne potrawy: bigos pieczony

15.12.2019autor:

Nasza kolejna propozycja na świąteczny stół to bigos w wersji pieczonej! Bigos to tradycyjna polska potrawa, bez której święta nie mogłyby się odbyć. Dla małej odmiany proponujemy jednak, by zamiast gotowanego bigosu podać zapiekany w piekarniku!

Składniki na bigos pieczony

  • 1 główka kapusty
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 500 g karkówki
  • 200 g kiełbasy typu wiejskiego
  • sól, pieprz
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 4–5 suszonych śliwek

Jak wykonać bigos?

Karkówkę, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na półplasterki. Kapustę poszatkować na szatkownicy. Kapustę kiszoną wypłukać. Rozgrzać olej, dodać cebulę, karkówkę, kiełbasę, a na końcu pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę świeżą wymieszać z kiszoną, dodać podsmażone mięsa, koncentrat, przyprawy, śliwki i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia typu „gęsiarka” z przykryciem. Piec ok. 3,5 godziny w temp. 150°C, co jakiś czas mieszając.

r e k l a m a
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na gulasz karelski

Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?

czytaj więcej

Przepis na pasztet z pstrąga

Domowy, pyszny pasztet kojarzy nam się zazwyczaj z pieczonym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Dziś zaproponujemy trochę inną odsłonę pasztetu, w którym tradycyjne mięso zamienimy przepysznym wędzonym pstrągiem. Do wykonania dania potrzeba zaledwie 5 składników -  jak je zrobić?

czytaj więcej

Matka Boska z folii, Dzieciątko z guzików i inne niezwykłe szopki

Szopka to coś więcej niż makieta stajenki. Szopka jest znakiem czasu – mówi o nim czasem wymowniej niż słowa.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)