Pomysł na obiad – pieczony karp faszerowany grzybami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na obiad – pieczony karp faszerowany grzybami

18.01.2020autor:

Karp to ryba, która kojarzy się nam z wieczerzą wigilijną. Jednakże po karpia warto sięgać częściej niż raz w roku ponieważ jest bogatym źródłem kwasów Omega 3 oraz witamin. Poniżej prezentujemy ciekawą propozycję na pieczonego karpia faszerowanego grzybami.

Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji 

  • 1 świeży karp
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 puszki suszonych pomidorów
  • olej do smażenia i wysmarowania formy

Jak przygotować danie?

Karpia wypatroszyć od strony brzucha. Wyjąć oskrzela i oczy, po czym delikatnie odciąć szkielet i usunąć większe ości. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu pod przykryciem w wodzie, w której się namaczały, aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki grzyby. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać bułkę tartą, suszone pomidory i jeszcze przez chwilę podsmażać. Masło o temperaturze pokojowej ucierać na puszystą masę mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na koniec dodać grzyby przesmażone z cebulą i suszonymi pomidorami. Przygotowanym farszem nadziać sprawionego wcześniej karpia.

r e k l a m a

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.

 
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

czytaj więcej

Ciekawe przepis na świąteczne potrawy: karp pieczony w miodzie i migdałach

Prezentujemy ciekawy przepis na karpia, pieczonego w miodzie i migdałach! Jest to wersja mniej tradycyjna, ale bardzo dobrze sprawdzająca się na wigilijnym stole. Szczególnie polecana dla osób nieprzepadających na co dzień za karpiem. Przekonajcie się sami jak smaczny może być karp!

czytaj więcej

Przepis na zupę brokułową z chipsami z jarmużu

Zupa brokułowa to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Świetnym dodatkiem, urozmaicającym danie są chipsy z jarmużu, które mogą się sprawdzić również w wersji samodzielnej jako alternatywa dla chipsów pełnych chemicznych dodatków. Smacznego!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)