Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

01.08.2021autor: . .

Czerwona porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i przeciwutleniaczy. Fantastycznie pasuje do wszelkich ciast, sezonowych deserów i lekkich, letnich lemoniad, ale nie tylko! Delikatnie kwaśny smak czerwonej porzeczki komponuje się wręcz idealnie z aromatycznym mięsem. My proponujemy wykorzystać ją do przygotowania sosu porzeczkowo-chrzanowego, który dopełni smak pieczonych udek kurczaka. Jak je przygotować?

Składniki potrzebne na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

  • 10 udek z kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • curry,
  • słodka papryka,
  • kilka ziarenek kolendry,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 50 ml wina czerwonego,
  • 3 łyżki cukru.
     
r e k l a m a

Jak przygotować udka z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Mięso natrzeć przyprawami, dodać przetarty przez praskę czosnek i olej, wymieszać. Mięso piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

Porzeczki oczyścić z gałązek, przełożyć do garnka, podlać winem, dodać cukier i smażyć, aż porzeczki się rozpadną. Gdy porzeczki nieco ostygną, dodać chrzan i wymieszać.

Upieczone mięso podawać z sosem porzeczkowo-chrzanowym.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na wątróbkę z czereśniami

To danie zapewne na długo zostanie w Twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad zaserwuj swojej rodzinie lub gościom wątróbkę, ale w wydaniu niczym z eleganckiej restauracji. Do wątróbki dodaj świeże czereśnie, aromatyczny rozmaryn, czerwone wino i voila!

czytaj więcej

Przepis na serniczki czereśniowe

Nie wiesz co podać do niedzielnej kawy? Co powiesz na mini serniczek z czereśniami? Prosta w przygotowaniu alternatywa dla sernika w blaszce, zachwyci nie tylko smakiem ale i formą podania. Jakich składników będziesz potrzebować?

czytaj więcej

Przepis na czereśniowe placuszki

Sezon na czereśnie trwa, więc warto zaprosić te pełne słodyczy i witamin owoce do swojej kuchni i wykorzystać je chociażby do wypieków. Co powiesz na placuszki czereśniowe? Gwarantuję, że nikt nie przejdzie obok tych łakoci obojętnie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)