r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym
01.08.2021autor: . .
Czerwona porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i przeciwutleniaczy. Fantastycznie pasuje do wszelkich ciast, sezonowych deserów i lekkich, letnich lemoniad, ale nie tylko! Delikatnie kwaśny smak czerwonej porzeczki komponuje się wręcz idealnie z aromatycznym mięsem. My proponujemy wykorzystać ją do przygotowania sosu porzeczkowo-chrzanowego, który dopełni smak pieczonych udek kurczaka. Jak je przygotować?
Składniki potrzebne na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym
- 10 udek z kurczaka,
- sól, pieprz,
- curry,
- słodka papryka,
- kilka ziarenek kolendry,
- 4 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka czerwonych porzeczek,
- 1 łyżka chrzanu,
- 50 ml wina czerwonego,
- 3 łyżki cukru.
r e k l a m a
Jak przygotować udka z sosem porzeczkowo-chrzanowym
Mięso natrzeć przyprawami, dodać przetarty przez praskę czosnek i olej, wymieszać. Mięso piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
Porzeczki oczyścić z gałązek, przełożyć do garnka, podlać winem, dodać cukier i smażyć, aż porzeczki się rozpadną. Gdy porzeczki nieco ostygną, dodać chrzan i wymieszać.
Upieczone mięso podawać z sosem porzeczkowo-chrzanowym.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a