Przepis na czereśniowe placuszki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na czereśniowe placuszki

17.07.2021autor: . .

Sezon na czereśnie trwa, więc warto zaprosić te pełne słodyczy i witamin owoce do swojej kuchni i wykorzystać je chociażby do wypieków. Co powiesz na placuszki czereśniowe? Gwarantuję, że nikt nie przejdzie obok tych łakoci obojętnie.

Składniki potrzebne na czereśniowe placuszki

  • około 400 g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 350 g czereśni,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

r e k l a m a

Jak przygotować czereśniowe placuszki?

Czereśnie wydrylować. Przygotować ciasto, dodając do mąki olej (1 łyżkę), żółtka, mleko, sól do smaku i proszek do pieczenia ciasta. Z białek ubić pianę i na końcu połączyć z ciastem. Ciasto powinno być dość gęste.

Do tak przygotowanego ciasta wkładać pojedynczo wydrylowaną czereśnię, tak aby oblepiła się z każdej strony ciastem, i kłaść łyżką na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Czerwona porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i przeciwutleniaczy. Fantastycznie pasuje do wszelkich ciast, sezonowych deserów i lekkich, letnich lemoniad, ale nie tylko! Delikatnie kwaśny smak czerwonej porzeczki komponuje się wręcz idealnie z aromatycznym mięsem. My proponujemy wykorzystać ją do przygotowania sosu porzeczkowo-chrzanowego, który dopełni smak pieczonych udek kurczaka. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na wątróbkę z czereśniami

To danie zapewne na długo zostanie w Twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad zaserwuj swojej rodzinie lub gościom wątróbkę, ale w wydaniu niczym z eleganckiej restauracji. Do wątróbki dodaj świeże czereśnie, aromatyczny rozmaryn, czerwone wino i voila!

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)