r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na serniczki czereśniowe
18.07.2021autor: . .
Nie wiesz co podać do niedzielnej kawy? Co powiesz na mini serniczek z czereśniami? Prosta w przygotowaniu alternatywa dla sernika w blaszce, zachwyci nie tylko smakiem ale i formą podania. Jakich składników będziesz potrzebować?
Składniki potrzebne na czereśniowe serniczki
- 250 g sera mascarpone,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- masło do natłuszczenia foremek,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 200 g czereśni bez pestek.
r e k l a m a
Jak przygotować serniczki?
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodać ser, skórkę z cytryny, i wymieszać.
Dodać skrobię kukurydzianą i pianę z białek, wymieszać. Foremki natłuścić masłem, ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylać masę do 3/4 wysokości naczynia.
Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a