r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na serniczki czereśniowe
18.07.2021autor: . . 

Nie wiesz co podać do niedzielnej kawy? Co powiesz na mini serniczek z czereśniami? Prosta w przygotowaniu alternatywa dla sernika w blaszce, zachwyci nie tylko smakiem ale i formą podania. Jakich składników będziesz potrzebować?
Składniki potrzebne na czereśniowe serniczki
- 250 g sera mascarpone,
 - skórka otarta z 1 cytryny,
 - masło do natłuszczenia foremek,
 - 3 jajka,
 - szczypta soli,
 - 2 łyżki cukru pudru,
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
 - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
 - 200 g czereśni bez pestek.
 
r e k l a m a
Jak przygotować serniczki?
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodać ser, skórkę z cytryny, i wymieszać.
Dodać skrobię kukurydzianą i pianę z białek, wymieszać. Foremki natłuścić masłem, ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylać masę do 3/4 wysokości naczynia.
Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a






