Przepis na serniczki czereśniowe
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na serniczki czereśniowe

18.07.2021autor: . .

Nie wiesz co podać do niedzielnej kawy? Co powiesz na mini serniczek z czereśniami? Prosta w przygotowaniu alternatywa dla sernika w blaszce, zachwyci nie tylko smakiem ale i formą podania. Jakich składników będziesz potrzebować?

Składniki potrzebne na czereśniowe serniczki

  • 250 g sera mascarpone,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • masło do natłuszczenia foremek,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 200 g czereśni bez pestek.
r e k l a m a

Jak przygotować serniczki?

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodać ser, skórkę z cytryny, i wymieszać.

Dodać skrobię kukurydzianą i pianę z białek, wymieszać. Foremki natłuścić masłem, ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylać masę do 3/4 wysokości naczynia.

Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Czerwona porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i przeciwutleniaczy. Fantastycznie pasuje do wszelkich ciast, sezonowych deserów i lekkich, letnich lemoniad, ale nie tylko! Delikatnie kwaśny smak czerwonej porzeczki komponuje się wręcz idealnie z aromatycznym mięsem. My proponujemy wykorzystać ją do przygotowania sosu porzeczkowo-chrzanowego, który dopełni smak pieczonych udek kurczaka. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na wątróbkę z czereśniami

To danie zapewne na długo zostanie w Twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad zaserwuj swojej rodzinie lub gościom wątróbkę, ale w wydaniu niczym z eleganckiej restauracji. Do wątróbki dodaj świeże czereśnie, aromatyczny rozmaryn, czerwone wino i voila!

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)