Przepis na tort Dacquoise
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na tort Dacquoise

26.06.2021autor:

Przyszedł czas na króla wszystkich tortów, prawdziwą rokosz dla podniebienia - tort Dacquoise (czyt. Dakłas) czyli bezowy tort przekładany kremem na bazie serka mascarpone i kajmaku z orzechami włoskimi i daktylami. Dla tego smaku warto poświęcić czasu w kuchni. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na tort Dacquoise

Składniki na bezę:

  • 6 białek, 350 g cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na krem:

  • 125 g sera mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 150 g masy kajmakowej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,\
  • 3 śmietan-fiksy,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 6 suszonych daktyli.
r e k l a m a


Jak przygotować Dacquoise?

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać ocet, mąkę, orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można na nich narysować dwa okręgi (odrysować od tortownicy).

Piekarnik nagrzać i piec przez 30 minut w temperaturze 120ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut.

Wyjąć i całkowicie ostudzić. Mascarpone, śmietankę i cukier ubijać mikserem przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Dodać masę kajmakową i śmietan-fiksy. Daktyle pokroić i dodać wraz z orzechami. Masą przełożyć blaty, wyłożyć resztę na drugi blat i ozdobić.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na wątróbkę z czereśniami

To danie zapewne na długo zostanie w Twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad zaserwuj swojej rodzinie lub gościom wątróbkę, ale w wydaniu niczym z eleganckiej restauracji. Do wątróbki dodaj świeże czereśnie, aromatyczny rozmaryn, czerwone wino i voila!

czytaj więcej

Przepis na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

Ravioli, czyli tradycyjne włoskie pierożki, można nadziewać na wiele sposobów. Popularne warianty to ravioli z ricottą i szpinakiem, mięsem czy też warzywami. My dzisiaj proponujemy polską wersję sezonową pierożków ze słonecznej Italii czyli rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym. Prawda, że brzmi pysznie?

czytaj więcej

Przepis na szpinakową miskę zdrowia

Słyszałaś kiedyś o "Power bowl" i nie wiedziałaś co to takiego? To nic innego jak "miska zdrowia", w której pełno kolorowych składników i witamin. Możesz do niej włożyć, wszystko co lubisz i jest jednocześnie lekkie i zdrowe. My proponujemy szpinak, fetę, soczystego kurczaka, żółtą soczewicę i suszone pomidory. Jak przygotować szpinakową miskę zdrowia?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)