r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na tort Dacquoise
26.06.2021autor:
Przyszedł czas na króla wszystkich tortów, prawdziwą rokosz dla podniebienia - tort Dacquoise (czyt. Dakłas) czyli bezowy tort przekładany kremem na bazie serka mascarpone i kajmaku z orzechami włoskimi i daktylami. Dla tego smaku warto poświęcić czasu w kuchni. Jak go zrobić?
Składniki potrzebne na tort Dacquoise
Składniki na bezę:
- 6 białek, 350 g cukru,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na krem:
- 125 g sera mascarpone,
- 300 ml śmietanki kremówki 36%,
- 150 g masy kajmakowej,
- 2 łyżeczki cukru pudru,\
- 3 śmietan-fiksy,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 6 suszonych daktyli.
r e k l a m a
Jak przygotować Dacquoise?
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać ocet, mąkę, orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można na nich narysować dwa okręgi (odrysować od tortownicy).
Piekarnik nagrzać i piec przez 30 minut w temperaturze 120ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut.
Wyjąć i całkowicie ostudzić. Mascarpone, śmietankę i cukier ubijać mikserem przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Dodać masę kajmakową i śmietan-fiksy. Daktyle pokroić i dodać wraz z orzechami. Masą przełożyć blaty, wyłożyć resztę na drugi blat i ozdobić.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a