Przepis na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

03.07.2021autor: . .

Ravioli, czyli tradycyjne włoskie pierożki, można nadziewać na wiele sposobów. Popularne warianty to ravioli z ricottą i szpinakiem, mięsem czy też warzywami. My dzisiaj proponujemy polską wersję sezonową pierożków ze słonecznej Italii czyli rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym. Prawda, że brzmi pysznie?

Składniki potrzebne na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

Składniki na ciasto:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ciepła woda.
Składniki na farsz:
  • 8 łodyg rabarbaru,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 łyżka masła klarowanego.
Składniki na mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek,
  • 100 ml kwaś­nej śmietany,
  • listki mięty.

Jak przygotować ravioli?

Połączyć mąkę, jajka i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i przesmażyć z cukrem do miękkości na maśle klarowanym.
Truskawki utrzeć ze śmietaną i posiekanymi listkami mięty. Ciasto wałkować cienko, aby utworzyło dwa paski.
Na jednym układać porcję farszu rabarbarowego, przykładać drugi pasek i specjalną formą docis­kać, tworząc jednolity kształt. Ravioli można też ulepić metodą klasyczną. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane musem truskawkowym.
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kawa mrożona - dobry sposób na upalne dni

Pierwsze tegoroczne upały za nami, a kolejne przed nami. Lato trwa już w pełni, a my cieszymy się wakacyjnym urlopem. Wtedy przychodzi ochota na zimne napoje, które są dopełnieniem naszego letniego relaksu. Kawa mrożona to łatwy do zrobienia przysmak. Jaki jest na nią przepis?

czytaj więcej

Przepis na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami

Sezon truskawkowy nieubłaganie zbliża się do końca, warto wykorzystać więc jego ostatnie tygodnie i przygotować pyszny, sezonowy deser dla całej rodziny. Co tym razem proponujemy? Bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami. Smakuje tak samo obłędnie jak wygląda!

czytaj więcej

Sok z pędów sosny według przepisu Emilki z Laszek

Syrop z pędów sosny charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami. Jego wykonanie jest łatwe, nie potrzeba wielu składników. Jaki przepis na syrop z pędów sosny wykonała Emilka Korolczuk znana z programu „Rolnicy. Podlasie”?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)