r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na schab gotowany z sosem porzeczkowo-chrzanowym
27.07.2019
Chcesz przygotować ciekawe, a zarazem dietetyczne danie, ale nie nie masz żadnego pomysłu? A co powiesz na gotowany, delikatny schab w asyście wyrazistego sosu porzeczkowo-chrzanowego, który nada charakter całej potrawie? Palce lizać!
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania schabu z sosem porzeczkowo-chrzanowym?
Składniki:
- 1 kg schabu
Składniki na zalewę:
- 2 i1/2 l wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula, 5 łyżek soli,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżki majonezu,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- 1 łyżka majeranku.
Składniki na sos:
- 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki tartego chrzanu.
r e k l a m a
Jak przygotować schab?
Zalewę zagotować, włożyć mięso i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki. Na drugi dzień ponownie gotować na wolnym ogniu 15 minut. Podobnie jak po pierwszym gotowaniu, ostudzić i włożyć do lodówki.
Porzeczki przestudzić, dodać chrzan i wymieszać (można według uznania dodać więcej cukru). Przestudzone mięso pokroić w plastry i podawać z przygotowanym sosem.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a