Przepis na schab gotowany z sosem porzeczkowo-chrzanowym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na schab gotowany z sosem porzeczkowo-chrzanowym

27.07.2019

Chcesz przygotować ciekawe, a zarazem dietetyczne danie, ale nie nie masz żadnego pomysłu? A co powiesz na gotowany, delikatny schab w asyście wyrazistego sosu porzeczkowo-chrzanowego, który nada charakter całej potrawie? Palce lizać!

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania schabu z sosem porzeczkowo-chrzanowym?

Składniki:

  • 1 kg schabu

Składniki na zalewę:

  • 2 i1/2 l wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula, 5 łyżek soli,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka majeranku.

Składniki na sos:

  • 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu.

r e k l a m a

Jak przygotować schab?

Zalewę zagotować, włożyć mięso i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki. Na drugi dzień ponownie gotować na wolnym ogniu 15 minut. Podobnie jak po pierwszym gotowaniu, ostudzić i włożyć do lodówki.

Na trzeci dzień gotować 15 minut, wyjąć z zalewy, odsączyć, ostudzić i kroić. Porzeczki przełożyć do rondelka, podlać 4 łyżkami wody i zagotować, dodać cukier. Gotować tak długo, aż porzeczki się rozpadną.

Porzeczki przestudzić, dodać chrzan i wymieszać (można według uznania dodać więcej cukru). Przestudzone mięso pokroić w plastry i podawać z przygotowanym sosem.

schab z sosem porzeczkowo-chrzanowym

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kruche ciasto z porzeczkami i lodami

Połączenie kruchego, maślanego ciasta z kwaśnymi porzeczkami i słodyczą lodów waniliowych jest czymś wprost nie do opisania. Jak przygotować taki deser?

czytaj więcej

Przepis na przepyszną kaczkę w sosie porzeczkowo-winnym

Czerwona porzeczka to doskonały składnik sosów do wszelkich mięs. Korzystajmy z sezonu na porzeczki i wykorzystajmy ją w przygotowaniu kaczki w sosie porzeczkowo-winnym.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)