Przepis na przepyszną kaczkę w sosie porzeczkowo-winnym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na przepyszną kaczkę w sosie porzeczkowo-winnym

21.07.2019

Czerwona porzeczka to doskonały składnik sosów do wszelkich mięs. Korzystajmy z sezonu na porzeczki i wykorzystajmy ją w przygotowaniu kaczki w sosie porzeczkowo-winnym.

Składniki potrzebne do przygotowania kaczki w sosie porzeczkowo-winnym

  • 2 piersi z kaczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 250 g czerwonej porzeczki,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak przygotować kaczkę?

Piersi umyć, osuszyć i od strony skóry naciąć lekko w poprzek. Mięso doprawić solą, pieprzem i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Kaczkę położyć skórą do dołu na suchej patelni i smażyć na wytopionym tłuszczu 10 minut, a następnie obrócić ją i chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu, przygotować sos porzeczkowy: wrzucić owoce, dolać wino i redukować na dużym ogniu, dodając miód i sok z cytryny. Jeśli jest kwaśny, dodać więcej miodu.
Sos podgrzewać tak długo, aż zrobi się gęsty. Po wyjęciu kaczki z piekarnika odłożyć ją na 5 minut, by mięso „odpoczęło”.
Piersi kroić na plastry o grubości około centymetra i polać sosem.

r e k l a m a

Kaczka w sosie porzeczkowo-winnym
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kruche ciasto z porzeczkami i lodami

Połączenie kruchego, maślanego ciasta z kwaśnymi porzeczkami i słodyczą lodów waniliowych jest czymś wprost nie do opisania. Jak przygotować taki deser?

czytaj więcej

Przepis na schab gotowany z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Chcesz przygotować ciekawe, a zarazem dietetyczne danie, ale nie nie masz żadnego pomysłu? A co powiesz na gotowany, delikatny schab w asyście wyrazistego sosu porzeczkowo-chrzanowego, który nada charakter całej potrawie? Palce lizać!

czytaj więcej

Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)