Przepis na kruche ciasto z porzeczkami i lodami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na kruche ciasto z porzeczkami i lodami

28.07.2019

Połączenie kruchego, maślanego ciasta z kwaśnymi porzeczkami i słodyczą lodów waniliowych jest czymś wprost nie do opisania. Jak przygotować taki deser?

Składniki potrzebne na kruche ciasto z porzeczkami i lodami

Składniki na ciasto:
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 kostka masła.
Składniki na masę:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 szklanki czarnej porzeczki,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1/2 szklanki oleju.
Do podania: lody waniliowe lub śmietankowe.

Jak przygotować ciasto?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić co najmniej godzinę w lodówce.
Trzy czwarte ciasta wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o standardowych wymiarach). Ciasto zapiekać 15 minut. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, olej oraz sypkie budynie. Na podpieczone ciasto wyłożyć tak przyrządzoną pianę.
Umyte, osuszone owoce ułożyć na pianie, lekko je docisnąć. Na tarce zetrzeć resztę ciasta. Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni.
Wystudzony placek, ale jeszcze ciepły, podawać z lodami.

r e k l a m a
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kruche ciasto z budyniem i malinami – prosty przepis

Wygląda efektownie i bajecznie smakuje. O czym mowa? O domowym, kruchym cieście, przełożonym delikatnym budyniem i obsypanym soczystymi malinami. Jak je zrobić?

czytaj więcej

Przepis na schab gotowany z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Chcesz przygotować ciekawe, a zarazem dietetyczne danie, ale nie nie masz żadnego pomysłu? A co powiesz na gotowany, delikatny schab w asyście wyrazistego sosu porzeczkowo-chrzanowego, który nada charakter całej potrawie? Palce lizać!

czytaj więcej

Przepis na przepyszną kaczkę w sosie porzeczkowo-winnym

Czerwona porzeczka to doskonały składnik sosów do wszelkich mięs. Korzystajmy z sezonu na porzeczki i wykorzystajmy ją w przygotowaniu kaczki w sosie porzeczkowo-winnym.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)