Kawa mrożona - dobry sposób na upalne dni
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kawa mrożona - dobry sposób na upalne dni

11.07.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Pierwsze tegoroczne upały za nami, a kolejne przed nami. Lato trwa już w pełni, a my cieszymy się wakacyjnym urlopem. Wtedy przychodzi ochota na zimne napoje, które są dopełnieniem naszego letniego relaksu. Kawa mrożona to łatwy do zrobienia przysmak. Jaki jest na nią przepis?

W czeluściach Internetu bez problemu znajdziemy przepisy na różnego rodzaju kawy mrożone, które będą świetnym uzupełnieniem niedzielnego popołudniowego deseru. Kawa mrożona świetnie nas ochłodzi, ale i zapewni dawkę kofeiny, pobudzi do działania oraz orzeźwi.

Jednakże taka przyjemność może być wysoko kaloryczna – zależy jakie dodatki znajdą się w naszym mrożonym napoju. A w tym przypadku zbyt wiele nas nie ogranicza. Bita śmietana, lody, soki, cukier – do ice coffee możemy je dodawać wedle uznania i naszej tolerancji słodkości. A jeśli chcemy uniknąć cukru, bez problemu znajdzie się jego zamienniki, np. kylitol, stewia albo erytrytol.

r e k l a m a

Czego potrzebujemy do przygotowania mrożonej kawy?

Przede wszystkim warto postawić na dobra kawę – pomocny będzie tu ekspres albo kawiarka. Kawy sypane nie oddają pełni smaku jaki można uzyskać z ziaren. Jednakże jeżeli nie mamy w posiadaniu takich urządzeń – parzymy mocną kawę w szklance lub kubku (ok. 3 łyżeczek kawy sypanej i zalewamy od 50 do 80 ml wody).

Warto pamiętać, że zanim użyjemy blendera kawa powinna być wcześniej schłodzona, dodajemy także wszelkie preferowane dodatki typu: cukier, mleko, kostki kodu i mieszamy aż do jej spienienia. Następnie przelewamy do szklanki i cieszymy się jej smakiem w połączeniu z bitą śmietaną lub lodami albo bez żadnych dodatków. Alternatywą do blednera może być shaker, w którym mieszamy składniki aż do roztopienia się kostek lodu.

Ciekawym trikiem przed przygotowaniem mrożonej kawy jest włożenie dużych, wysokich szklanek do zamrażarki, dzięki czemu się schłodzą i spotęgują efekt mrożenia.

Z jakimi typami kawy mrożonej możemy się spotkać?

Pierwszy sposób to stworzenie najprostszej mrożonej latte – do szklanki dodajemy dwie kostki lodu, mleko i espresso. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby lód wcześniej skruszyć na mniejsze części albo całość zblendować i dodać np.  syrop smakowy, bitą śmietanę albo pokruszonych ciastek.

Kawa typu espresso z lodami -  dzięki temu, że lody się w niej rozpuszczają, nadają napojowi wyjątkowego smaku.

Kawa typu frappe  – to najczęstsza kawa blendowana, której ojczyzną jest Grecja. Do przygotowania frappe potrzebujemy: dwóch espresso, dwie łyżki cukru, 100 ml zimnego mleka, 100 ml wody i lodu.  Następnie do shakera wlać 2 kawy espresso, wodę i cukier. Całość wstrząsać aż do wytworzenia piany. Następnie do wysokiej szklanki dodać lód, zimne mleko i kawę.

Kawowy drink typu mohito –  inspirowany popularnym drinkiem mohito, ale bez dodatku alkoholu. Kawa w tym napoju stanowi zamiennik rumu.
Do przygotowania kawowego mohito potrzebujemy: limonki, mięty, brązowego cukru i gazowanej wody. Po stworzeniu kawowego drinka warto udekorować go słomką i za jej pomocą samodzielnie ugniatać dodatki w szklance.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

 

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

Ravioli, czyli tradycyjne włoskie pierożki, można nadziewać na wiele sposobów. Popularne warianty to ravioli z ricottą i szpinakiem, mięsem czy też warzywami. My dzisiaj proponujemy polską wersję sezonową pierożków ze słonecznej Italii czyli rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym. Prawda, że brzmi pysznie?

czytaj więcej

Sok z pędów sosny według przepisu Emilki z Laszek

Syrop z pędów sosny charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami. Jego wykonanie jest łatwe, nie potrzeba wielu składników. Jaki przepis na syrop z pędów sosny wykonała Emilka Korolczuk znana z programu „Rolnicy. Podlasie”?

czytaj więcej

Przepis na sernik kawowy

Połączenie kawy i sernika to zawsze dobry pomysł. Nasz przepis na delikatny sernik kawowy to idealny pomysł na domowy deser. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)