Kawa mrożona - dobry sposób na upalne dni
Pierwsze tegoroczne upały za nami, a kolejne przed nami. Lato trwa już w pełni, a my cieszymy się wakacyjnym urlopem. Wtedy przychodzi ochota na zimne napoje, które są dopełnieniem naszego letniego relaksu. Kawa mrożona to łatwy do zrobienia przysmak. Jaki jest na nią przepis?
W czeluściach Internetu bez problemu znajdziemy przepisy na różnego rodzaju kawy mrożone, które będą świetnym uzupełnieniem niedzielnego popołudniowego deseru. Kawa mrożona świetnie nas ochłodzi, ale i zapewni dawkę kofeiny, pobudzi do działania oraz orzeźwi.
Jednakże taka przyjemność może być wysoko kaloryczna – zależy jakie dodatki znajdą się w naszym mrożonym napoju. A w tym przypadku zbyt wiele nas nie ogranicza. Bita śmietana, lody, soki, cukier – do ice coffee możemy je dodawać wedle uznania i naszej tolerancji słodkości. A jeśli chcemy uniknąć cukru, bez problemu znajdzie się jego zamienniki, np. kylitol, stewia albo erytrytol.
Czego potrzebujemy do przygotowania mrożonej kawy?
Przede wszystkim warto postawić na dobra kawę – pomocny będzie tu ekspres albo kawiarka. Kawy sypane nie oddają pełni smaku jaki można uzyskać z ziaren. Jednakże jeżeli nie mamy w posiadaniu takich urządzeń – parzymy mocną kawę w szklance lub kubku (ok. 3 łyżeczek kawy sypanej i zalewamy od 50 do 80 ml wody).
Warto pamiętać, że zanim użyjemy blendera kawa powinna być wcześniej schłodzona, dodajemy także wszelkie preferowane dodatki typu: cukier, mleko, kostki kodu i mieszamy aż do jej spienienia. Następnie przelewamy do szklanki i cieszymy się jej smakiem w połączeniu z bitą śmietaną lub lodami albo bez żadnych dodatków. Alternatywą do blednera może być shaker, w którym mieszamy składniki aż do roztopienia się kostek lodu.
Z jakimi typami kawy mrożonej możemy się spotkać?
Pierwszy sposób to stworzenie najprostszej mrożonej latte – do szklanki dodajemy dwie kostki lodu, mleko i espresso. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby lód wcześniej skruszyć na mniejsze części albo całość zblendować i dodać np. syrop smakowy, bitą śmietanę albo pokruszonych ciastek.
Kawa typu espresso z lodami - dzięki temu, że lody się w niej rozpuszczają, nadają napojowi wyjątkowego smaku.
Kawa typu frappe – to najczęstsza kawa blendowana, której ojczyzną jest Grecja. Do przygotowania frappe potrzebujemy: dwóch espresso, dwie łyżki cukru, 100 ml zimnego mleka, 100 ml wody i lodu. Następnie do shakera wlać 2 kawy espresso, wodę i cukier. Całość wstrząsać aż do wytworzenia piany. Następnie do wysokiej szklanki dodać lód, zimne mleko i kawę.
Kawowy drink typu mohito – inspirowany popularnym drinkiem mohito, ale bez dodatku alkoholu. Kawa w tym napoju stanowi zamiennik rumu.
Do przygotowania kawowego mohito potrzebujemy: limonki, mięty, brązowego cukru i gazowanej wody. Po stworzeniu kawowego drinka warto udekorować go słomką i za jej pomocą samodzielnie ugniatać dodatki w szklance.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy