Przepis na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami
Sezon truskawkowy nieubłaganie zbliża się do końca, warto wykorzystać więc jego ostatnie tygodnie i przygotować pyszny, sezonowy deser dla całej rodziny. Co tym razem proponujemy? Bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami. Smakuje tak samo obłędnie jak wygląda!
Składniki potrzebne na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami
Składniki na roladę:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 8 jajek,
- szczypta soli,
- 150 g cukru.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 250 g sera mascarpone,
- 15 truskawek,
- 30 g cukru pudru.
Jak przygotować roladę?
Kawałek czekolady zostawić do dekoracji, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć, dodać cukier, stopioną czekoladę i pianę z białek. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Zaraz po wyjęciu przykryć ściereczką i zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.
Truskawki pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, wymieszać, dodać truskawki. Roladę delikatnie rozwinąć, nałożyć masę (odrobinę zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę, owijając i ściskając ściereczką. Schładzać 30 minut, wyjąć, wyłożyć resztę masy na wierzch, ozdobić truskawkami i startą czekoladą.
Najważniejsze tematy