Przepis na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami

10.07.2021autor: . .

Sezon truskawkowy nieubłaganie zbliża się do końca, warto wykorzystać więc jego ostatnie tygodnie i przygotować pyszny, sezonowy deser dla całej rodziny. Co tym razem proponujemy? Bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami. Smakuje tak samo obłędnie jak wygląda!

Składniki potrzebne na bezglutenową roladę czekoladową z truskawkami

Składniki na roladę:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 8 jajek,
  • szczypta soli,
  • 150 g cukru.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 15 truskawek,
  • 30 g cukru pudru.
r e k l a m a


Jak przygotować roladę?

Kawałek czekolady zostawić do dekoracji, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć, dodać cukier, stopioną czekoladę i pianę z białek. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Zaraz po wyjęciu przykryć ściereczką i zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.

Truskawki pokroić na małe kawałki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, wymieszać, dodać truskawki. Roladę delikatnie rozwinąć, nałożyć masę (odrobinę zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę, owijając i ściskając ściereczką. Schładzać 30 minut, wyjąć, wyłożyć resztę masy na wierzch, ozdobić truskawkami i startą czekoladą.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na wątróbkę z czereśniami

To danie zapewne na długo zostanie w Twojej pamięci! Na dzisiejszy obiad zaserwuj swojej rodzinie lub gościom wątróbkę, ale w wydaniu niczym z eleganckiej restauracji. Do wątróbki dodaj świeże czereśnie, aromatyczny rozmaryn, czerwone wino i voila!

czytaj więcej

Przepis na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

Ravioli, czyli tradycyjne włoskie pierożki, można nadziewać na wiele sposobów. Popularne warianty to ravioli z ricottą i szpinakiem, mięsem czy też warzywami. My dzisiaj proponujemy polską wersję sezonową pierożków ze słonecznej Italii czyli rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym. Prawda, że brzmi pysznie?

czytaj więcej

Sok z pędów sosny według przepisu Emilki z Laszek

Syrop z pędów sosny charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami. Jego wykonanie jest łatwe, nie potrzeba wielu składników. Jaki przepis na syrop z pędów sosny wykonała Emilka Korolczuk znana z programu „Rolnicy. Podlasie”?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)