r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami
27.07.2019
Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!
Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego z orzechami?
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 100 g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 kostki roztopionego masła.
Składniki na farsz:
- 200 g orzechów (włoskich, laskowych),
- 2 łyżki śmietany 36%,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 białko ubite na sztywną pianę.
Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka mleka.
r e k l a m a
Jak wykonać ciasto?
Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, rozczyn i zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i wyrobić ponownie. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 30–40 minut.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a