Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami

27.07.2019

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego z orzechami?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki roztopionego masła.


Składniki na farsz:

  • 200 g orzechów (włoskich, laskowych),
  • 2 łyżki śmietany 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 białko ubite na sztywną pianę.

Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka mleka.

r e k l a m a

Jak wykonać ciasto?

Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, rozczyn i zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i wyrobić ponownie. Odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy zemleć, utrzeć ze śmietaną i cukrem, na koniec dodać pianę. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na kształt kwadratu. Nałożyć masę orzechową i zwinąć w roladę, przełożyć do formy (podłużnej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 30–40 minut.

domowe ciasto drożdżowe

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym

Fasolkę wrzucić do osolonej wody i ugotować. No, może jeszcze ewentualnie podsmażyć do niej na maśle bułkę tartą. Tak pewnie najczęściej przyrządzacie to warzywo. Ale wiecie, jak smakuje z sosem śmietanowo-jajecznym? Czas poznać poczciwą fasolkę w nowej odsłonie.

czytaj więcej

Przepis na przepyszną kaczkę w sosie porzeczkowo-winnym

Czerwona porzeczka to doskonały składnik sosów do wszelkich mięs. Korzystajmy z sezonu na porzeczki i wykorzystajmy ją w przygotowaniu kaczki w sosie porzeczkowo-winnym.

czytaj więcej

Ciasteczkowy torcik waniliowy z wiśniami

Co powiesz na połączenie wiśni, wanilii i czekolady? Te 3 smaki to klasyka deserów, które zawsze zanajdą swoich entuzjastów wśród rodziny czy zaproszonych gości. Połącz je w bardzo lekki tort na bazie kremu waniliowego, z konfiturą wiśniową i ciasteczkowym spodem. Smacznego!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)