Przepis na pasztet z pstrąga
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na pasztet z pstrąga

19.01.2020

Domowy, pyszny pasztet kojarzy nam się zazwyczaj z pieczonym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Dziś zaproponujemy trochę inną odsłonę pasztetu, w którym tradycyjne mięso zamienimy przepysznym wędzonym pstrągiem. Do wykonania dania potrzeba zaledwie 5 składników -  jak je zrobić?

Składniki potrzebne do przygotowania pasztetu z pstrąga

  • 80 dag wędzonego pstrąga,
  • 2 średnie cebule,
  • 1–2 kajzerki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 2 jajka.
r e k l a m a

Jak zrobić pasztet z pstrąga?

Cebulę zeszklić na maśle. Rybę sparzyć i obrać z ości. Mięso ryby zemleć z cebulą i wymieszać z żółtkami. Całość połączyć z namoczoną wcześniej bułką, dodać drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Dobrze wymieszaną masę przełożyć do foremki i piec w piekarniku w temperaturze 190°C około 40 minut.

Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała,
Zdjęcie w artykule: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam
restauracja Vine Bridge w Poznaniu.

Zdjęcie główne: Unsplash

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na łososia marynowanego gravlax

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

czytaj więcej

Przepis na karnawałowe gwiazdki z powidłami

Karnawał 2020 powoli dobiega końca. Zanim rozpocznie się okres Wielkiego Postu, czeka nas jeszcze tłusty czwartek i na pewno kilka okazji, aby zaprosić znajomych i wspólnie wykorzystać ostatnie dwa tygodnie karnawału. Szukasz pomysłu na szybkie i lekkie słodkości, mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki? Jeśli tak, przepis na serowe gwiazdki z powidłami na pewno przypadnie Ci do gustu.

czytaj więcej

Pomysł na danie mięsne – szynkowa pokusa

Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom? W takim razie łap za ziemniaki i wędzoną szynkę. Szynkowa pokusa to zapiekanka, która idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz czasu na wymyślne obiady, ani ochoty na spędzenie kilku godzin w kuchni. Jak ją przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)