Przepis na łososia marynowanego gravlax
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na łososia marynowanego gravlax

22.02.2020

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

Składniki potrzebne do przygotowania łososia marynowanego gravlax

  • 400 g filetów łososia,
  • 2 i 1/2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej,
  • 1 łyżka cukru,
  • około 5 łodyżek zielonego koperku.
Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki poszatkowanej rukoli,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
r e k l a m a


Jak przygotować łososia?

Wypłukać łososia, usunąć ości i płetwy. Wymieszać sól i cukier, posypać tą mieszanką łososia od strony bez skóry. Na wierzch położyć całe łodyżki koperku. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do worka foliowego. Obciążyć czymś lekkim.

Pozostawić w lodówce na 1–2 doby, aby ryba nabrała smaku. Potem oczyścić jej powierzchnię i pokroić na bardzo cienkie plasterki bez skóry.

Wymieszać składniki na sos. Przed podaniem pozostawić na chwilę w lodówce, aby sos nabrał smaku.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na sałatkę śledziową z burakami

Oto fantastyczny przepis na warstwową sałatkę śledziową z buraczkami i ziemniakami. Ten przepis sprawdzi się na przyjęciach oraz podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych. Jak ją zrobić?

czytaj więcej

Przepis na naleśnika z piekarnika

Naleśnik pieczony w piekarniku idealnie sprawdzi się w sytuacji, w której chcemy przygotować lekki deser, przy którym nie spędzimy całego dnia w kuchni. Pieczony naleśnik fantastycznie komponuje się z owocami i domowymi polewami, jednak to z czym połączymy naleśnika zależy jedynie od naszej inwencji. Jak przygotować ten pyszny deser?

czytaj więcej

Przepis na śledzie szklarza

Po co kupować gotowe śledzie w słoiku, jeśli można zrobić je samodzielnie? Śledzie szklarza to szybki przepis na marynowanego śledzia, których smak oczaruje wszystkich. Jak go przyrządzić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)