Przepis na karnawałowe gwiazdki z powidłami
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na karnawałowe gwiazdki z powidłami

09.02.2020

Karnawał 2020 powoli dobiega końca. Zanim rozpocznie się okres Wielkiego Postu, czeka nas jeszcze tłusty czwartek i na pewno kilka okazji, aby zaprosić znajomych i wspólnie wykorzystać ostatnie dwa tygodnie karnawału. Szukasz pomysłu na szybkie i lekkie słodkości, mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki? Jeśli tak, przepis na serowe gwiazdki z powidłami na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki potrzebne na gwiazdki karnawałowe

  • 250 g twarożku,
  • 250 g masła,
  • niepełne 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • powidła śliwkowe nadające się do smażenia,
  • jajko,
  • cukier puder.

Jak przygotować ciasteczka?

Wymieszać twarożek z miękkim masłem. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta prostokąt i zawinąć w folię. Na godzinę włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować je na cienki placek i wyciąć z niego kwadraty.

r e k l a m a
Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu (do połowy) zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Zagiąć do środka co drugi róg, lekko dociskając. Można też położyć trochę powideł na środek już upieczonych ciastek.

Wysmarować ciastka roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200°C na najwyższym poziomie 10–12 minut, w zależności od wielkości ciastek.

Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w puszystym cieście naleśnikowym z odrobiną cynamonu i cukru-pudru to pyszny deser nie tylko dla dzieci. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na łososia marynowanego gravlax

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

czytaj więcej

Przepis na łososia w galarecie

O tym, dlaczego warto spożywać łososia, będącego skarbnicą witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych nie trzeba nikogo przekonywać. Najczęściej spotykamy się z przepisami na łososia pieczonego lub smażonego w towarzystwie warzyw. A jak podawać go na zimno? Oto nasza propozycja na delikatnego, gotowanego łososia w galarecie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)