Pomysł na danie mięsne – szynkowa pokusa
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na danie mięsne – szynkowa pokusa

03.02.2020

Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom? W takim razie łap za ziemniaki i wędzoną szynkę. Szynkowa pokusa to zapiekanka, która idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz czasu na wymyślne obiady, ani ochoty na spędzenie kilku godzin w kuchni. Jak ją przygotować?

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania

  • 14–16 ziemniaków,
  • 400 g wędzonej szynki (mogą być już gotowe kostki szynki),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 0,5–1 łyżeczki białego lub czarnego pieprzu,
  • 200–300 ml mleka,
  • 300 ml śmietany.
r e k l a m a

Jak przygotować zapiekankę?

Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić je na bardzo cienkie paski lub skorzystać ze specjalnej tarki. Szynkę pokroić w kostkę.

Wyłożyć połowę ziemniaków na dno posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie drobno pokrojoną cebulę i szynkę oraz przyprawy. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Polać wszystko śmietaną i mlekiem.

Piec zapiekankę w piekarniku na środkowym poziomie w temperaturze 225°C około 1–1,5 godziny (w zależności od grubości pasków ziemniaków).

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na pasztet z pstrąga

Domowy, pyszny pasztet kojarzy nam się zazwyczaj z pieczonym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Dziś zaproponujemy trochę inną odsłonę pasztetu, w którym tradycyjne mięso zamienimy przepysznym wędzonym pstrągiem. Do wykonania dania potrzeba zaledwie 5 składników -  jak je zrobić?

czytaj więcej

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)