Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki

27.02.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Na autorskim kanale prowadzonym na YouTube przez Emilkę Korolczuk z Rancza Laszki, bohaterki serialu stacji Fokus TV „Rolnicy. Podlasie”, pojawił się film z przepisem na pyszne pączki Babci Heli. Jakich składników potrzebujemy?

Młoda rolniczka z Podlasia cieszy się dużą sympatią fanów serialu „Rolnicy. Podlasie”, a wielu  z nich śledzi jej losy i wyzwania związane z prowadzeniem gospodarstwa na jej profilu na Facebooku i na wspomnianym kanale na YouTube.

r e k l a m a

Receptura na pączki znana od 50 lat w rodzinie Emilki

W lutym na kanale pojawił się filmik, w którym babcia Emilki – Pani Helena – przestawiła przepis na przepyszne pączki według rodzinnego przepisu, który otrzymała od swojej mamy, a prababci Emilki. To oznacza, ze receptura ma już co najmniej 50 lat.

W pieczeniu pączków brały udział trzy pokolenia kobiet: Babcia Helenka, Mama Jola i Emilka.

Składniki

  • 1,5 kg mąki
  • 1l mleka
  • 2 kostki drożdży
  • Szklanka cukru
  • 15 żółtek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 kielony wódki
  • Szczypta soli
  • 2 x cukier wanilinowy
  • Cukier puder

Nadzienie

  • Mak
  • Marmolada
  • Twaróg

Przygotowanie

Mak spłukać zimną wodą, aby nie był czarny, następnie sparzyć gorącą wodą i przemielić go np. przez maszynkę do mięsa.
Następnie przygotować rozczyn do pączków:
  1. Aby przygotować ciasto należy 1 szklankę mąki zaparzyć 3 szkl ugotowanego mleka. Resztę mleka pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ukręcić żółtka z 3/4 szkl cukru i wymieszać je z cukrem waniliowym. 
  3. Do już schłodzonego mleka dodać drożdży i łyżkę cukru, całość wymieszać do rozpuszczenia. Odczekać kilka minut. 1/2 kostki margaryny rozpuścić.
  4. Do ciasta dodać drożdże z punktu 3. i wymieszać.
  5. Do tak powstałego rozczynu dodać ukręcone żółtka oraz pozostałą mąkę, wymieszać. Następnie dodać 2 kieliszki wódki oraz roztopiony tłuszcz. Całość znowu wymieszać. 
  6. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Obserwować i podusić, aby jeszcze bardziej wyrosło. Czynność powtórzyć 3 razy.
  7. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta, wyciąć np. kubkiem odpowiedni kształt, dodać nadzienie i uformować w kulkę.
  8. Rozgrzać tłuszcz i w nim smażyć przygotowane pączki. Na końcu obtoczyć je w cukrze pudrze.

Sposób przygotowania można podejrzeć na filmie dostępnym pod linkiem:  Pączki Babci Heli 

Życzymy smacznego!

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: screen YT Ranczo Laszki

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pasztetu z królika.

czytaj więcej

Przepis na suflet czekoladowy

Dzisiaj mamy coś dla prawdziwych fanów czekolady! Puszysty i delikatny suflet czekoladowy ze świeżymi owocami. Gwarantujemy, że suflet smakuje dokładnie tak samo jak wygląda, czyli wyśmienicie!

czytaj więcej

Strażacy z OSP Wolsztyn pomagają walczyć w wirusem

Wolsztyn, miasto położone nad rzeką Dojcą, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Wolsztyn. Obecnie na terenie gminy działa dziesięć jednostek OSP. Trzy z nich włączone są do Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego. Należą do nich OSP Obra, OSP Świętno i OSP Kębłowo.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)