Przepis na naleśnika z piekarnika
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na naleśnika z piekarnika

29.02.2020

Naleśnik pieczony w piekarniku idealnie sprawdzi się w sytuacji, w której chcemy przygotować lekki deser, przy którym nie spędzimy całego dnia w kuchni. Pieczony naleśnik fantastycznie komponuje się z owocami i domowymi polewami, jednak to z czym połączymy naleśnika zależy jedynie od naszej inwencji. Jak przygotować ten pyszny deser?

Składniki potrzebne do przygotowania naleśnika z piekarnika

  • 1 l mleka,
  • 4 jajka,
  • około 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g masła.

Jak przygotować pieczonego naleśnika?

Ubić lekko jajka i cukier. Dodać sól i mleko, powoli, partiami mąkę, a na koniec – stopione masło. Można również nałożyć odrobinę masła na ciasto naleśnikowe wyłożone już na blasze.
Odstawić ciasto na mały „odpoczynek” na czas nagrzewania się piekarnika.
Wlać ciasto na blachę o wyższych brzegach, która jest wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec 25 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku o temperaturze 225°C lub na termoobiegu w temperaturze 200°C, na drugim od dołu poziomie.
Podawać na ciepło lub zimno z jagodami i miodem. Naleśnik świetnie komponuje się z bitą śmietaną i twarożkiem z cukrem wanilinowym.

r e k l a m a
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na bułeczki drożdżowe z pieca czarownic

Przepis na regionalne bułeczki drożdżowe z pieca czarownic pochodzi z Wielkopolski. Co będzie potrzebne do przygotowania chrupiących bułeczek? Wystarczą mąka, świeże drożdże jajka i przyprawy. Gwarantujemy - nie trzeba być czarownicą, żeby wypiek się udał. Do tego wystarczy piekarnik rozgrzany do 190°C.

czytaj więcej

Przepis na śledzika w cieście

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w puszystym cieście naleśnikowym z odrobiną cynamonu i cukru-pudru to pyszny deser nie tylko dla dzieci. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)