Kruche ciasto z budyniem i malinami – prosty przepis
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kruche ciasto z budyniem i malinami – prosty przepis

01.09.2019

Wygląda efektownie i bajecznie smakuje. O czym mowa? O domowym, kruchym cieście, przełożonym delikatnym budyniem i obsypanym soczystymi malinami. Jak je zrobić?

Składniki potrzebne na kruche ciasto z budyniem i malinami

Składniki na ciasto kruche:

  • 4 żółtka,
  • 1 i 1/2 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1/2 kostki masła.

Składniki na masę budyniową:

  • budyń waniliowy duży na 0,75 l mleka,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • ok. 400 g malin,
  • cukier puder do posypania.

Jak przygotować ciasto?

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić przez godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto i wyłożyć na standardową formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

r e k l a m a
Ponakłuwać widelcem. Piec ciasto przez 25–30 minut w temp. 180°C, aż się zrumieni. Ciasto przestudzić.

Ugotować budyń. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka i zagotować, aż zgęstnieje. Przygotowany budyń wylać na ciasto i ułożyć maliny, jedna przy drugiej. Schłodzić w lodówce a przed podaniem maliny delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

czytaj więcej

Jak przygotować roladki z bakłażana?

Oberżyna, gruszka miłosna... To tylko niektóre z nazw wyjątkowego warzywa o nietypowym kolorze i świetnym smaku. Mowa o bakłażanie. Warzywo to w połączeniu z twarogiem tworzy ekskluzywne danie, idealne na wystawną kolację i nie tylko. Pięknie wygląda i do tego świetnie smakuje!

czytaj więcej

IX Zjazd KGW w Licheniu Starym z dynią w roli głównej

Licheń Stary po raz dziewiąty stał się miejscem kulturalnej wymiany i kulinarnych zmagań kół gospodyń i innych organizacji kobiecych z terenów wiejskich. Kolorowo było na stołach, w garnkach i brytfannach, ale i na scenie, która przez chwilę stała się wybiegiem. Jedno jest pewne – kobiety do Lichenia zjeżdżają coraz chętniej i coraz liczniej, a poziom tego festiwalu rośnie z roku na rok.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)