r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na krem z kurek z grzankami i tymiankiem
28.09.2019
Sezon na kurki trwa w najlepsze, a Ty szukasz ciekawego przepisu z kurkami w roli głównej? Krem z kurek z grzankami i tymiankiem to idealne rozwiązanie na wyjątkowy, jesienny obiad. Wypróbuj go sam!
Składniki na pyszny krem z kurek
- 500 g kurek
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 litry rosołu lub bulionu
- 2 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka śmietany
- sól
- pieprz
- tymianek
Do podania potrzebujesz:
- 3 kromki chleba na zakwasie
- 2 łyżki masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia
- tymianek
r e k l a m a
Jak przygotować krem?
Kurki oczyścić, zalać wodą i gotować 10 minut. Wodę z kurek odlać (będzie potrzebna). Masło rozpuścić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać obgotowane kurki, chwilę dusić. Rosół zagotować, dodać wywar z kurek, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, pietruszkę i gotować. Dodać cebulę z kurkami i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przyprawy i zupę utrzeć blenderem. Do śmietany wlać trochę zupy w celu zahartowania śmietany, wymieszać i wlać do zupy, utrzeć ponownie blenderem.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a