Przepis na krem z kurek z grzankami i tymiankiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na krem z kurek z grzankami i tymiankiem

28.09.2019

Sezon na kurki trwa w najlepsze, a Ty szukasz ciekawego przepisu z kurkami w roli głównej? Krem z kurek z grzankami i tymiankiem to idealne rozwiązanie na wyjątkowy, jesienny obiad. Wypróbuj go sam!

Składniki na pyszny krem z kurek

  • 500 g kurek
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 litry rosołu lub bulionu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Do podania potrzebujesz:

  • 3 kromki chleba na zakwasie
  • 2 łyżki masła klarowanego lub inny tłuszcz do smażenia
  • tymianek
r e k l a m a

Jak przygotować krem?

Kurki oczyścić, zalać wodą i gotować 10 minut. Wodę z kurek odlać (będzie potrzebna). Masło rozpuścić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać obgotowane kurki, chwilę dusić. Rosół zagotować, dodać wywar z kurek, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew, pietruszkę i gotować. Dodać cebulę z kurkami i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przyprawy i zupę utrzeć blenderem. Do śmietany wlać trochę zupy w celu zahartowania śmietany, wymieszać i wlać do zupy, utrzeć ponownie blenderem.

Chleb na grzanki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podczas smażenia posypać tymiankiem. Zupę podawać z grzankami.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

czytaj więcej

Przepis na knysze z cebulą

To że pierogi są podstawą polskiej kuchni wie każdy. Dla smakoszy tej pysznej potrawy mamy propozycję w wersji bardziej egzotycznej. Prezentujemy przepis na knysze z cebulą - mała zmiana i doskonały pomysł na obiad.

czytaj więcej

Przepis na kugel ziemniaczany

Czas na kuchnię żydowską! Podstawą tej kuchni jest przestrzeganie zasady koszerności, według której potrawy możemy podzielić na koszerne, czyli czyste i trefne. Bez wątpienia kugel ziemniaczany należy do tej pierwszej grupy. Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)