Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

03.11.2019autor:

Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

Co jest potrzebne do przygotowania gnocchi?

  • nieduże ugotowane lub upieczone buraki
  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ciasto przyjmie, może być więcej)

Do podania potrzebujesz

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • świeże listki szałwii
r e k l a m a

Jak przygotować potrawę?

Ugotowane buraki i ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli i mąkę pszenną. Zagniatać ciasto, jeśli będzie klejące dodać więcej mąki, tak by było elastyczne.

Z ciasta zrobić wałek, kroić na małe części i widelcem dociskać, tak aby utworzył się wzorek. Zagotować wodę z łyżką soli i gotować stopniowo kluseczki. Masło rozpuścić na patelni i ułożyć listki szałwii. Ugotowane kluseczki podawać polane masłem szałwiowym.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie

11 listopada już za nami, ale Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania dań z gęsi. Gęsina jest bardzo delikatnym i zdrowym mięsem, idealnie sprawdzi się jako główny składnik każdego obiadu. Oto trzy propozycje jak przygotować potrawy z gęsi.

czytaj więcej

Pomysł na obiad – pizza z kalafiora

Wieczorem przychodzą znajomi, a Ty nie masz pomysłu co im podać? Idealnie trafiłeś! Prezentujemy przepis na pizzę na cieście kalafiorowym. Smakuje równie dobrze jak tradycyjna pizza, ale jej przygotowanie zajmie Ci mniej czasu... i jest zdrowsza! Przekonaj się sam!

czytaj więcej

Pomysł na obiad – burgery z kalafiora i indyka

Tym razem prezentujemy świetny przepis na domowe burgery w wersji fit. Mięso wołowe czy wieprzowe zastępujemy delikatnym i lekkim mięsem z indyka. Mięso drobiowe można łączyć z wieloma warzywami, w tym przypadku główną rolę odgrywa kalafior!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)