Przepis na knysze z cebulą
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na knysze z cebulą

19.10.2019autor:

To że pierogi są podstawą polskiej kuchni wie każdy. Dla smakoszy tej pysznej potrawy mamy propozycję w wersji bardziej egzotycznej. Prezentujemy przepis na knysze z cebulą - mała zmiana i doskonały pomysł na obiad.

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
Składniki na farsz:
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko

Jak przygotować knysze z cebulą?

Drożdże utrzeć widelcem z cukrem i mlekiem, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę składników i zagnieść energicznie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebulę posiekać w kostkę, podgrzać na suchej patelni, poczekać, aż zmięknie i zacznie żółknąć, a następnie wlać olej i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.

r e k l a m a
Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję cebuli. Pierogi sklejać w trójkątny kształt, bardzo dokładnie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec 10–20 minut w temperaturze 180–200°C, aż nabiorą brązowego koloru.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pomysł na dania z topinamburu

Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty to roślina, którą wyróżnia nietypowy smak. Ponadto posiada szereg właściwości zdrowotnych, za które odpowiada bogaty skład minerałów i witamin. Jak go przyrządzić? Oto nasze propozycje: topinambur pieczony z warzywami i kurczakiem, zupa krem oraz roladki z boczkiem i topinamburem.

czytaj więcej

Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie

11 listopada już za nami, ale Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania dań z gęsi. Gęsina jest bardzo delikatnym i zdrowym mięsem, idealnie sprawdzi się jako główny składnik każdego obiadu. Oto trzy propozycje jak przygotować potrawy z gęsi.

czytaj więcej

Przepis na zupę brokułową z chipsami z jarmużu

Zupa brokułowa to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Świetnym dodatkiem, urozmaicającym danie są chipsy z jarmużu, które mogą się sprawdzić również w wersji samodzielnej jako alternatywa dla chipsów pełnych chemicznych dodatków. Smacznego!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)