r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym
01.09.2019
Kopytka z batatów to fantastyczna alternatywa dla klasycznych, ziemniaczanych kopytek. Ich delikatnie słodkawy smak będzie stanowić ciekawą bazę dla wielu mięs. Można je podawać także w wersji wegetariańskiej i okrasić je delikatnym masłem szałwiowym!
Składniki potrzebne na kopytka z batatów z masłem szałwiowym
- 2 bataty średniej wielkości,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- mąka pszenna według potrzeby,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła,
- świeże listki szałwii.
Jak przygotować danie?
Bataty umyć, ugotować (w skórce) i obrać. Poczekać, aż przestygną i przepuścić przez maszynkę.
r e k l a m a
Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować z nich wałeczki. Nożem odcinać ukośnie kawałki. Kopytka wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut.
Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Gorące kopytka podawać polane masłem szałwiowym.
Katarzyna Kosmala
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a