Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

01.09.2019

Kopytka z batatów to fantastyczna alternatywa dla klasycznych, ziemniaczanych kopytek. Ich delikatnie słodkawy smak będzie stanowić ciekawą bazę dla wielu mięs. Można je podawać także w wersji wegetariańskiej i okrasić je delikatnym masłem szałwiowym!

Składniki potrzebne na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

  • 2 bataty średniej wielkości,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • mąka pszenna według potrzeby,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • świeże listki szałwii.

Jak przygotować danie?

Bataty umyć, ugotować (w skórce) i obrać. Poczekać, aż przestygną i przepuścić przez maszynkę.

r e k l a m a
Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i orkiszową, zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. Jeśli jest za luźne, należy stopniowo dodawać ostrożnie mąkę pszenną. Za dużo mąki sprawi, że kopytka będą twarde.

Z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rolować z nich wałeczki. Nożem odcinać ukośnie kawałki. Kopytka wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut.

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Gorące kopytka podawać polane masłem szałwiowym.


Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak przygotować roladki z bakłażana?

Oberżyna, gruszka miłosna... To tylko niektóre z nazw wyjątkowego warzywa o nietypowym kolorze i świetnym smaku. Mowa o bakłażanie. Warzywo to w połączeniu z twarogiem tworzy ekskluzywne danie, idealne na wystawną kolację i nie tylko. Pięknie wygląda i do tego świetnie smakuje!

czytaj więcej

Przepis na krem z kurek z grzankami i tymiankiem

Sezon na kurki trwa w najlepsze, a Ty szukasz ciekawego przepisu z kurkami w roli głównej? Krem z kurek z grzankami i tymiankiem to idealne rozwiązanie na wyjątkowy, jesienny obiad. Wypróbuj go sam!

czytaj więcej

Pieczone placki z cukinii, kaszy jaglanej i sezamu

Obiad bez mięsa? Bardzo proszę! Oto przepis na pyszne, wegetariańskie placuszki z cukinii, kaszy jaglanej i prażonego sezamu. Są szybkie w przygotowaniu i zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)