Jak przygotować roladki z bakłażana?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak przygotować roladki z bakłażana?

05.10.2019autor:

Oberżyna, gruszka miłosna... To tylko niektóre z nazw wyjątkowego warzywa o nietypowym kolorze i świetnym smaku. Mowa o bakłażanie. Warzywo to w połączeniu z twarogiem tworzy ekskluzywne danie, idealne na wystawną kolację i nie tylko. Pięknie wygląda i do tego świetnie smakuje!

Składniki niezbędne do przygotowania roladek z bakłażana

  • 2 bakłażany
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g twarożku
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • świeże listki mięty
  • sól
  • pieprz
  • olej
r e k l a m a

Jak przyrządzić danie z bakłażana?

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić i odstawić na co najmniej 30 minut. Wytrzeć ręcznikiem papierowym i każdy plaster usmażyć z dwóch stron.

Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser utrzeć z solą, pieprzem oraz śmietaną (jogurtem), dodać paprykę, posiekane listki mięty oraz posiekane płatki migdałowe.

Na przygotowane plastry bakłażana ułożyć masę twarogową i zwinąć w roladki.

Roladki z bakłażana

  • Propozycja podania


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Nie samym mięsem żyje człowiek! Zamiast klasycznego, niedzielnego schabowego czy klopsa proponujemy mniej kaloryczny i lżejszy zamiennik, który niczym nie ustępuje swoim mięsnym wersjom. Do jego przygotowania potrzebna będzie kasza jaglana i kalafior oraz kilka dodatkowych składników. Jak przygotować wegetariańskie kotleciki?

czytaj więcej

Kruche ciasto z budyniem i malinami – prosty przepis

Wygląda efektownie i bajecznie smakuje. O czym mowa? O domowym, kruchym cieście, przełożonym delikatnym budyniem i obsypanym soczystymi malinami. Jak je zrobić?

czytaj więcej

Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

Kopytka z batatów to fantastyczna alternatywa dla klasycznych, ziemniaczanych kopytek. Ich delikatnie słodkawy smak będzie stanowić ciekawą bazę dla wielu mięs. Można je podawać także w wersji wegetariańskiej i okrasić je delikatnym masłem szałwiowym!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)