Pieczone placki z cukinii, kaszy jaglanej i sezamu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pieczone placki z cukinii, kaszy jaglanej i sezamu

31.08.2019

Obiad bez mięsa? Bardzo proszę! Oto przepis na pyszne, wegetariańskie placuszki z cukinii, kaszy jaglanej i prażonego sezamu. Są szybkie w przygotowaniu i zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jak je przygotować?

Składniki na placki pieczone z cukinii, kaszy jaglanej i sezamu

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii,
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki ziaren sezamu,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Jak przygotować danie?

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie w proporcji 2 : 1, czyli w jednej szklance wody. Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni.

r e k l a m a
Cukinię wymieszać z sezamem, jajkami, ugotowaną kaszą jaglaną, posiekaną w drobną kostkę cebulą oraz przyprawami.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje farszu i piec w piekarniku 25–30 minut, aż placuszki się zrumienią. Można podawać z sosem czosnkowym.




Katarzyna Kosmala
Zdjęcia:Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kaszane improwizacje w Goryszewie

Kasza zasługuje na dobre przyrządzenie. I takiego się doczekuje podczas organizowanego od siedmiu już lat festiwalu w Goryszewie. Lokalne koła gospodyń co roku częstują gości kaszanymi rarytasami. A nam przy okazji opowiadają, jak to z kaszą było.

czytaj więcej

Przepis na kopytka z batatów z masłem szałwiowym

Kopytka z batatów to fantastyczna alternatywa dla klasycznych, ziemniaczanych kopytek. Ich delikatnie słodkawy smak będzie stanowić ciekawą bazę dla wielu mięs. Można je podawać także w wersji wegetariańskiej i okrasić je delikatnym masłem szałwiowym!

czytaj więcej

Przepis na budyń z kaszy jaglanej z borówkami

Deser wcale nie musi być niezdrowy i zawierać mnóstwa przetworzonych cukrów prostych. Budyń z kaszy jaglanej posypany borówkami to prosta i przede wszystkim zdrowa słodka przekąska, która przypadnie do gustu zarówno młodszym jak i starszym łakomczuchom. Jak ją przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)