r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na łososia w galarecie
15.02.2020
O tym, dlaczego warto spożywać łososia, będącego skarbnicą witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych nie trzeba nikogo przekonywać. Najczęściej spotykamy się z przepisami na łososia pieczonego lub smażonego w towarzystwie warzyw. A jak podawać go na zimno? Oto nasza propozycja na delikatnego, gotowanego łososia w galarecie.
Składniki potrzebne do przygotowania łososia w galarecie
- 2 kg fileta z łososia,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 por,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki octu,
- 2 żelatyny (40 g),
- 2 l wody.
Jak przygotować łososia?
Rybę oczyścić z ości, zdjąć skórę, pokroić na porcje szerokości 3–3,5 cm.
r e k l a m a
Gotować rybę około 25 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Wlać dwie łyżki octu. Wyjąć rybę z wywaru, delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym. Zostawić do odsączenia.
Dodać do gorącego wywaru żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić wywar do wystygnięcia. Następnie ułożyć na półmisku i udekorować według uznania: do wyboru majonez, cytryna, oliwki, ogórek, jajka, marchew. Wszystko zalać wcześniej przygotowaną żelatyną.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a