Przepis na łososia w galarecie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na łososia w galarecie

15.02.2020

O tym, dlaczego warto spożywać łososia, będącego skarbnicą witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych nie trzeba nikogo przekonywać. Najczęściej spotykamy się z przepisami na łososia pieczonego lub smażonego w towarzystwie warzyw. A jak podawać go na zimno? Oto nasza propozycja na delikatnego, gotowanego łososia w galarecie.

Składniki potrzebne do przygotowania łososia w galarecie

  • 2 kg fileta z łososia,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 por,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 żelatyny (40 g),
  • 2 l wody.

Jak przygotować łososia?

Rybę oczyścić z ości, zdjąć skórę, pokroić na porcje szerokości 3–3,5 cm.

r e k l a m a
Warzywa z cebulą ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjąć marchew (do późniejszej dekoracji). Do wywaru dodać dwie łyżki soli i pieprz według uznania. Włożyć kawałki ryby.

Gotować rybę około 25 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Wlać dwie łyżki octu. Wyjąć rybę z wywaru, delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym. Zostawić do odsączenia.

Dodać do gorącego wywaru żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić wywar do wystygnięcia. Następnie ułożyć na półmisku i udekorować według uznania: do wyboru majonez, cytryna, oliwki, ogórek, jajka, marchew. Wszystko zalać wcześniej przygotowaną żelatyną.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na śledzie szklarza

Po co kupować gotowe śledzie w słoiku, jeśli można zrobić je samodzielnie? Śledzie szklarza to szybki przepis na marynowanego śledzia, których smak oczaruje wszystkich. Jak go przyrządzić?

czytaj więcej

Przepis na łososia marynowanego gravlax

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

czytaj więcej

Przepis na indyjskie trufle z wiórkami kokosowymi

Ten wyjątkowy deser wymaga tylko 5 składników i maksymalnie 20 minut przygotowań. Indyjskie trufle z wiórkami zadowolą każde, nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jak je przygotować?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)