Przepis na indyjskie pączki gulab jamun
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na indyjskie pączki gulab jamun

13.02.2021

Oto kolejna propozycja na egzotyczny przysmak z drugiego końca świata. Gulab Jamun to indyjskie pączki, które popularność zyskały także w innych krajach Nepal czy Bangladesz. Pączki przygotowuje się z ciasta przygotowanego na bazie mleka, które po usmażeniu w głębokim oleju, zanurza się w syropie na bazie wody różanej. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak?

Składniki potrzebne na pączki gulab jamun

Składniki na ciasto

  • 5 czubatych łyżek mleka w proszku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/2 łyżeczki miękkiego masła,
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy).

Składniki na syrop:

  • 750 ml wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • szczypta szafranu, 2 łyżki wody różanej.

r e k l a m a

Jak przygotować indyjskie pączki?

W misce roztrzepać jajko wraz z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i połączyć z roztartym masłem. Wyrobić ciasto. Musi być tak gęste, by dało się zrobić z niego kulki. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoto, po czym odsączać na papierze.

Wodę z cukrem gotować przez 10 minut, a w międzyczasie dodać do niej kardamon, szafran i wodę różaną. Pączki zanurzyć w syropie na 10 minut, tak by nim dobrze nasiąknęły.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pieczonej perliczki.

czytaj więcej

Przepis na pączki Babci Heli z Rancza Laszki

Na autorskim kanale prowadzonym na YouTube przez Emilkę Korolczuk z Rancza Laszki, bohaterki serialu stacji Fokus TV „Rolnicy. Podlasie”, pojawił się film z przepisem na pyszne pączki Babci Heli. Jakich składników potrzebujemy?

czytaj więcej

3 pomysły na walentynkową kolację

Nie masz pomysłu jak zaskoczyć dzisiaj swoją drugą połówkę? Przygotuj wyśmienitą kolację, która nie tylko fantastycznie smakuje , ale i wygląda! Poniżej znajdziesz trzy pomysły na dania, obok których nawet najbardziej wymagający smakosz, nie przejdzie obojętnie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)