3 pomysły na walentynkową kolację
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 pomysły na walentynkową kolację

14.02.2021

Nie masz pomysłu jak zaskoczyć dzisiaj swoją drugą połówkę? Przygotuj wyśmienitą kolację, która nie tylko fantastycznie smakuje , ale i wygląda! Poniżej znajdziesz trzy pomysły na dania, obok których nawet najbardziej wymagający smakosz, nie przejdzie obojętnie.

1. Przepis na sałatkę z kozim serem

Składniki potrzebne na sałatkę:

  • 2 garści roszponki,
  • gruszki w syropie,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 plasterków sera koziego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cynamonu.

Jak przygotować sałatkę?

Na talerzu ułożyć roszponkę, połówki gruszek (można pokroić). Ser pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na roszponce. Posypać posiekanymi orzechami.

Miód wymieszać z octem, oliwą oraz przyprawami. Sałatkę polać sosem.

r e k l a m a


2. Krewetki pieczone z masłem, czosnkiem i pietruszką

Składniki potrzebne do krewetek z masłem:

  • 1/2 kg krewetek,
  • 80 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • szczypta chilli.

Jak przygotować danie?

Krewetki opłukać i osuszyć. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę chilli. Krewetki polać masłem i delikatnie wymieszać. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać obficie pietruszką. Podawać z pieczywem.

3. Łosoś pieczony z puree z groszku

Składniki potrzebne na łososia puree z groszku:

  • 1 filet z łososia;
  • na marynatę:
  • kawałek świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • na purée z żółtego groszku:
  • 1 szklanka groszku żółtego pogłówkowanego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Jak przygotować danie:

Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć rybę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Groszek przelać wodą, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować go do miękkości (około 30 minut), co jakiś czas mieszając.

Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Zeszklić razem na maśle klarowanym. Jeśli w groszku jest za dużo wody, można ją delikatnie odlać.

Groszek wymieszać z cebulą i marchewką, solą, pieprzem i majerankiem. Łososia podawać z purée i sałatką.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Seks w wielkim... gnieździe, czyli jakie są amory ptaków?

Zaloty, miłość, wierność, chwile uniesienia, ale także skoki w bok. Będziecie zaskoczeni ile jest podobieństwem między ludźmi a ptakami w sferze miłości.

czytaj więcej

Przepis na indyjskie pączki gulab jamun

Oto kolejna propozycja na egzotyczny przysmak z drugiego końca świata. Gulab Jamun to indyjskie pączki, które popularność zyskały także w innych krajach Nepal czy Bangladesz. Pączki przygotowuje się z ciasta przygotowanego na bazie mleka, które po usmażeniu w głębokim oleju, zanurza się w syropie na bazie wody różanej. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak?

czytaj więcej

Przepis na Frittelle di carnevale, czyli pączki weneckie

Nie ma we Włoszech karnawału bez tego niesamowitego przysmaku! Frittelle di carnevale mogą być bardzo różne - od tych zupełnie bez niczego, do nadziewanych i wypełnionych rodzynkami. Zawsze jednak są to puszyste placuszki, smażone na głębokim tłuszczu. Jak je zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)