r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na gulasz karelski
08.02.2020
Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?
Składniki potrzebne na gulasz:
- 500 g mięsa (mięso wołowe i wieprzowe w równych częściach),
- 1–1,5 łyżeczki soli,
- kilka ziaren białego pieprzu,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 1–2 marchewki,
- 1 liść laurowy,
- woda.
r e k l a m a
Jak przygotować gulasz karelski?
Mięso pokroić na małe kostki, cebulę i marchew na dość duże kawałki. Włożyć wszystkie składniki do garnka i zalać wodą, tak aby jedna trzecia do dwóch trzecich mięsa były zakryte wodą.
Można również zostawić mięso w piekarniku na słabym ogniu na całą noc. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub purée oraz z musem borówkowym.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a