Przepis na gulasz karelski
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na gulasz karelski

08.02.2020

Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?

Składniki potrzebne na gulasz:

  • 500 g mięsa (mięso wołowe i wieprzowe w równych częściach),
  • 1–1,5 łyżeczki soli,
  • kilka ziaren białego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 1–2 marchewki,
  • 1 liść laurowy,
  • woda.
r e k l a m a

Jak przygotować gulasz karelski?

Mięso pokroić na małe kostki, cebulę i marchew na dość duże kawałki. Włożyć wszystkie składniki do garnka i zalać wodą, tak aby jedna trzecia do dwóch trzecich mięsa były zakryte wodą.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 225°C, tak aby będące na powierzchni kawałki mięsa zrumieniły się (około 30 minut). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100–150°C i dusić do miękkości 2–3 godziny.

Można również zostawić mięso w piekarniku na słabym ogniu na całą noc. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub purée oraz z musem borówkowym.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na chlebek bezglutenowy

Niektórzy muszą spożywać pieczywo bezglutenowe ze względów zdrowotnych. Ale można go również spróbować ze względu na smak. Zwłaszcza, że upieczenie domowego chleba bezglutenowego nie jest trudne. A przy tym taki chlebek bezglutenowy będzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu. Jak upiec domowy chleb bezglutenowy? 

czytaj więcej

Przepis na śledzika w cieście

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Przepis na łososia marynowanego gravlax

Łosoś gravlax to danie pochodzące z kuchni skandynawskiej. W tłumaczeniu dosłownym z języka szwedzkiego oznacza "pogrzebanego łososia", a przyrządzenie go opiera się na zamarynowaniu ryby w soli, cukrze i koperku. Jak przygotować łososia gravlax?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)