Przepis na chlebek bezglutenowy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na chlebek bezglutenowy

22.03.2020

Niektórzy muszą spożywać pieczywo bezglutenowe ze względów zdrowotnych. Ale można go również spróbować ze względu na smak. Zwłaszcza, że upieczenie domowego chleba bezglutenowego nie jest trudne. A przy tym taki chlebek bezglutenowy będzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu. Jak upiec domowy chleb bezglutenowy? 

Składniki potrzebne do przygotowania chleba bezglutenowego

Składniki na chlebek:
  • 6 jajek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 150 g pestek dyni,
  • 100 g ziaren słonecznika,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 30 g maku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

r e k l a m a

Jak upiec domowy chleb bezglutenowy?


Wykonanie:
Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały zemleć.
Jajka utrzeć mikserem, dodać oliwę i utrzeć ponownie.
Dodać zmielone orzechy i migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka, sól i wyrobić masę.
Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w temperaturze 160°C.
Wyjąć na kratkę. Spożywać po ostudzeniu.


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na sałatkę babci

Sałata, ogórek i jajko to 3 niezbędne składniki, które razem ze śmietanowo-musztardowym sosem stworzą lekką i wiosenną sałatkę Babci. Jak ją przygotować krok po kroku?

czytaj więcej

Przepis na kluski z kaszy gryczanej

W czasie kwarantanny, zamiast spieszyć do sklepu po gotowe produkty, możesz przyrządzić kluski samemu - jest to dużo prostsze niż myślisz. Kluseczki z kaszy gryczanej to świetna alternatywa dla klasycznych klusek lanych bądź kupnych klusek mrożonych. Czego potrzebujesz, aby je przygotować?

czytaj więcej

Przepis na rieskę – fiński chlebek

Rieska to tradycyjny fiński chleb, do przygotowania którego potrzebujesz jedynie 3 składników - mleka, soli i mąki jęczmiennej. Wypieka się go błyskawicznie, dzięki czemu można podać rieskę na chwilę rodzinnym śniadaniem w sobotni lub niedzielny poranek. Jak go zrobić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)