Przepis na gruszki w sosie korzennym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na gruszki w sosie korzennym

15.11.2020

Oto kolejna propozycja na wykorzystanie gruszek w deserze - tym razem proponujemy soczyste gruszki zanurzyć w aromatycznym, korzennym syropie. Taki deser z pewnością pomoże na jesienną chandrę. Jak go przygotować?

Składniki potrzebne na gruszki w sosie korzennym

  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka przypraw korzennych – cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu;
  • gwiazdka anyżu,
  • łyżka masła,
  • szklanka dowolnych, ulubionych bakalii – rodzynek, orzechów i migdałów, śliwek suszonych;
  • 5 gruszek.


Jak przygotować deser?

Wodę, cukier, masło i przyprawy włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieją (ok. 10 minut). Dodać bakalie. Podgotować jeszcze ok. 5 minut.
Gruszki pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (nie obierać). W formie do zapiekania ułożyć gruszki (wydrążeniem do góry). Zagłębienia powstałe po wydrążeniu wypełnić bakaliami oraz polać powstałym sosem. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.

r e k l a m a
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na świąteczny tort Sachera

Dziś przedstawiamy państwu przepis na tradycyjny austriacki wypiek jakim jest tort Sachera. Jest to tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

3 ciekawe przepisy z kaczką w roli głównej

Dziś przedstawiamy państwu przepisy na wykorzystanie kaczki. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

3 super przepisy na mleczny na obiad i śniadanie

Dziś przedstawiamy państwu mleczne rarytasy które są idealne na jesienny obiad, czy też deser. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)