Pomysł na obiad – pizza z kalafiora
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na obiad – pizza z kalafiora

23.11.2019autor:

Wieczorem przychodzą znajomi, a Ty nie masz pomysłu co im podać? Idealnie trafiłeś! Prezentujemy przepis na pizzę na cieście kalafiorowym. Smakuje równie dobrze jak tradycyjna pizza, ale jej przygotowanie zajmie Ci mniej czasu... i jest zdrowsza! Przekonaj się sam!

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

  • 1 mały kalafior
  • 100 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ser mozzarella
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plasterki szynki
  • 3 pieczarki

Jak przygotować pizzę?

Kalafiora wypłukać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć ok. 10 minut. Kalafiora przełożyć do miski i poczekać aż przestygnie. Dodać starty parmezan i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go olejem. Wyłożyć masę kalafiorową i uformować placek. Podpiekać przez ok. 25 minut w temp. 180°C.

r e k l a m a
Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posmarować sosem pomidorowym, położyć startą mozzarellę, ułożyć plastry pomidora, pokrojone na półplastry pieczarki i plasterki szynki. Piec razem jeszcze 15 minut w temp. 180°C.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na zupę brokułową z chipsami z jarmużu

Zupa brokułowa to kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Świetnym dodatkiem, urozmaicającym danie są chipsy z jarmużu, które mogą się sprawdzić również w wersji samodzielnej jako alternatywa dla chipsów pełnych chemicznych dodatków. Smacznego!

czytaj więcej

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

czytaj więcej

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)