Pomysł na obiad – burgery z kalafiora i indyka
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na obiad – burgery z kalafiora i indyka

16.11.2019autor:

Tym razem prezentujemy świetny przepis na domowe burgery w wersji fit. Mięso wołowe czy wieprzowe zastępujemy delikatnym i lekkim mięsem z indyka. Mięso drobiowe można łączyć z wieloma warzywami, w tym przypadku główną rolę odgrywa kalafior!

Co jest potrzebne do przygotowania burgerów z kalafiora i indyka?

  • 400 g mięsa z indyka
  • 1/2 pora
  • 300 g kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 6 łyżek bułki tartej

Jak przygotować burgery?

Mięso zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć posiekanego pora. Dodać kalafiora pokrojonego w kosteczkę lub startego na dużych oczkach na tarce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz przyprawy. Szklić warzywa na maśle ok. 10 minut, a następnie zalać bulionem i gotować ok. 10 minut, aż zmiękną. Odparować wodę, rozgnieść lub rozdrobnić blenderem warzywa i połączyć je z mięsem. Uformować kotleciki, obsypać bułką tartą i smażyć na grillowej patelni z każdej strony.

Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

czytaj więcej

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

czytaj więcej

Przepis na genialny obiad – knedle z twarogu po węgiersku

Uwielbiasz knedle ale znudziły Ci się wydaniu tradycyjnym? Masz ochotę spróbować czegoś nowego? Prezentujemy bardzo prosty przepis na knedle z twarogu po węgiersku! To idealne połączenie, które na pewno sprawdzi się w twojej kuchni.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)