r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie
Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie
01.12.2019autor:
11 listopada już za nami, ale Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania dań z gęsi. Gęsina jest bardzo delikatnym i zdrowym mięsem, idealnie sprawdzi się jako główny składnik każdego obiadu. Oto trzy propozycje jak przygotować potrawy z gęsi.
Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?
- podwójny filet z piersi gęsi
- 1 jabłko
- 8–10 suszonych śliwek (mogą być kalifornijskie)
- majeranek
- sól
- pieprz
Jak wykonać potrawę?
Piersi umyć, osuszyć i naciąć skórkę w kratkę. Kawałki mięsa ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skórki. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru mięsa. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodać śliwki, jabłko pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Przykryte naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec 40–45 minut. Po wyjęciu pozostawić mięso na 15 minut w naczyniu. Mięso podawać pokrojone w plastry.
r e k l a m a
- Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a