Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Gęsina dobra na wszystko: w rosole, na kanapce i ze śliwkami na drugie danie

01.12.2019autor:

11 listopada już za nami, ale Dzień Świętego Marcina nie musi być jedyną okazją do serwowania dań z gęsi. Gęsina jest bardzo delikatnym i zdrowym mięsem, idealnie sprawdzi się jako główny składnik każdego obiadu. Oto trzy propozycje jak przygotować potrawy z gęsi.

Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?

  • podwójny filet z piersi gęsi
  • 1 jabłko
  • 8–10 suszonych śliwek (mogą być kalifornijskie)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Jak wykonać potrawę?

Piersi umyć, osuszyć i naciąć skórkę w kratkę. Kawałki mięsa ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i wolno smażyć,  aż do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skórki. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru mięsa. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Dodać śliwki, jabłko pokrojone w ćwiartki oraz 2 łyżki wytopionego z gęsi tłuszczu. Przykryte naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec 40–45 minut. Po wyjęciu pozostawić mięso na 15 minut w naczyniu. Mięso podawać pokrojone w plastry.

r e k l a m a
Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
  • Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na gnocchi buraczane z masełkiem szałwiowym

Zapewne gnocchi większości kojarzy się z kluseczkami ziemniaczanymi. Ale tak naprawdę istnieje wiele wersji tej potrawy. Dziś prezentujemy jedną z nich - gnocchi buraczane. Jest to idealna opcja na jesienny obiad inspirowany włoskimi klimatami.

czytaj więcej

3 niezwykłe przepisy na dynię: pierogi, dżem i placuszki

Dynia – o jej kolorze, smaku i kremowej konsystencji można by się rozpisywać. Nie mówiąc już o wartościach odżywczych – tych ma tyle, że właściwie danie z samego warzywa starczyłoby za obiad, który zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów. Dlatego jesienią pozwólcie sobie na dyniowe szaleństwo. Dodawajcie ją do wszystkiego – ciasta na słodko albo pierogowego, do farszy, placków i jednogarnkowców. Albo zróbcie z niej dżem.

czytaj więcej

Przepis na knysze z cebulą

To że pierogi są podstawą polskiej kuchni wie każdy. Dla smakoszy tej pysznej potrawy mamy propozycję w wersji bardziej egzotycznej. Prezentujemy przepis na knysze z cebulą - mała zmiana i doskonały pomysł na obiad.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)