Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na fasolkę z sosem śmietanowo-jajecznym

04.08.2019

Fasolkę wrzucić do osolonej wody i ugotować. No, może jeszcze ewentualnie podsmażyć do niej na maśle bułkę tartą. Tak pewnie najczęściej przyrządzacie to warzywo. Ale wiecie, jak smakuje z sosem śmietanowo-jajecznym? Czas poznać poczciwą fasolkę w nowej odsłonie.

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki z sosem śmietanowo-jajecznym

  • 500 g fasoli szparagowej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 4 jajka,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeży koperek.

Przygotowanie dania

Fasolkę gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, dodać masło i lekko zamieszać, aż masło się rozpuści.

r e k l a m a
Jajka ugotować na twardo. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Utrzeć blenderem na jednolitą masę.

Pozostałe białka oraz dwa jajka posiekać w drobną kostkę. Posiekać również koperek. Ugotowaną fasolę podawać z sosem i posypać poszatkowanymi jajkami oraz świeżym koperkiem.

Katarzyna Kosmala
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Fasolka szparagowa smażona z pieczarkami i serem parmigiano

Spieszmy się z wykorzystaniem fasolki w naszej kuchni, nim zniknie ze sklepowych półek! Tym razem proponujemy zaserwować ją w niecodziennym towarzystwie - wraz ze smażonymi pieczarkami i serem parmigiano. Palce lizać!

czytaj więcej

Przepis na fasolkę szparagową z czosnkowym jarmużem i bekonem

Prozdrowotne walory fasolki - zarówno tej żółtej jak i zielonej - są powszechnie znane i nikogo nie dziwi, że ze względu na dużą zawartość błonnika, jest zalecana przy wszelkich problemach trawiennych, a także przy walce ze zbędnymi kilogramami. Fasolka jest też sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, a to dzięki obecności kwasu foliowego, który dba o prawidłowy rozwój dziecka. Jednym słowem - warto jeść fasolkę! Ale w jakiej formie? Proponujemy podać ją w towarzystwie bekonu i jarmużu z czosnkiem.

czytaj więcej

Przepis na smaczne paszteciki z mięsem

Szukasz pomysłu na sycącą i smaczną przekąskę, która nie pochodzi ze sklepowej półki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na paszteciki z mięsem!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)